Japonezii au descoperit un nou diozaur: Sasayamagnomus Saegusai îi fascinează pe cercetători
- Adrian Lambru
- 21 septembrie 2024, 19:53
Exemplarul Sasayamagnomus saegusai găsit în Japonia are aproximativ un metru lungime și cântărește 22 de kilograme. Este mult mai mic decât ruda sa Triceratops.
Paleontologii din Japonia au anunțat recent descoperirea unei noi rude a Triceratopsului. Aceasta a fost dezgropată în orașul Tamba-Sasayama. Această creatură mică, cu coarne, făcea parte dintr-un grup cunoscut sub numele de ceratopsieni. Adică dinozauri erbivori cunoscuți pentru coarnele lor mari și capetele cu franjuri.
Japonezii au descoperit un nou dinozaur
Cea mai faimoasă specie de ceratopsieni este Triceratops, dar această specie nou descoperită, Sasayamagnomus saegusai (care înseamnă „un mic spirit umanoid care păzește comori ascunse sub pământul din Sasayama”), nu are coarnele și frunțile caracteristice. După cum notează cercetătorii, acest lucru se datorează faptului că era un ceratopsian destul de primitiv.
S. saegusai a fost, de asemenea, găsit mai la est decât orice alt ceratopsian. Iar descoperirea sa aruncă lumină asupra modului în care această specie preistorică s-a răspândit pe Pământ.
Descoperirea lui „Sasayamagnomus Saegusai”
Într-un nou studiu publicat în revista Papers in Paleontology, cercetătorii au anunțat descoperirea lui Sasayamagnomus saegusai. Conform raportului, fosila includea 17 oase. Dintre care majoritatea aparțineau unui singur individ. Specimenul era încă tânăr și în creștere la momentul morții sale. După cum reiese din structura osoasă internă și din inelele de creștere. Cu toate acestea, oamenii de știință au reușit să determine destul de multe informații din rămășițele sale.
S. saegusai a fost un tip de ceratopsian, deși îi lipseau două dintre cele mai proeminente caracteristici ale grupului: coarnele mari și fruntea evazată. Dinozaurul era mult mai mic decât vărul său celebru, Triceratops. Exemplarul găsit în Japonia avea doar un metru lungime și cântărea în jur de 22 de kilograme.
Ceratopsienii au trăit în emisfera nordică între perioadele Jurasic târziu și Cretacic. Dar nu a fost găsit niciodată un specimen atât de departe spre est ca S. saegusai. Autorii studiului au scris: „Descriem aici un nou neoceratopsian cu ramificare timpurie... reprezentând cea mai estică înregistrare fosilă a ceratopsienilor în Asia”.
Arheologii au întrebări
Această descoperire susține teoria conform căreia ceratopsienii și-au avut originea în Asia înainte de a se răspândi în America de Nord în urmă cu aproximativ 110 milioane de ani. În perioada în care S. saegusai cutreiera Pământul, Eurasia și America de Nord erau conectate prin podul terestru Bering. Iar planeta era supusă unei încălziri globale extreme care a creat vaste zone împădurite.
„În plus, apariția simultană a încălzirii globale (care a permis dezvoltarea de păduri extinse în regiunea arctică) și apariția podului terestru Bering... au jucat probabil un rol crucial în facilitarea imigrației neoceratopsienilor din Asia în America de Nord”, a scris echipa de cercetare.
Prin urmare, este probabil ca aceste două elemente, în conjuncție, să fi permis trecerea ceratopsienilor din Eurasia în America de Nord în primele etape ale evoluției lor. În ansamblu, această nouă descoperire ajută la clarificarea în continuare a cronologiei preistorice a dispersării ceratopsienilor prin Eurasia și America de Nord, deschizând noi perspective în lumea dinozaurilor, scrie allthatsinteresting.com.