Evenimentul Zilei > International > Jaf la Ministerul de Externe rus. 1 milion de dolari, furați dintr-o cutie de vodcă
Jaf la Ministerul de Externe rus. 1 milion de dolari, furați dintr-o cutie de vodcă

Jaf la Ministerul de Externe rus. 1 milion de dolari, furați dintr-o cutie de vodcă

În timp ce experimentatul și longevivul ministru rus de Externe, Serghei Lavrov, lua la cunoștință de 1,5 milioane de dolari plătiți de către Iran Rusiei, unii angajați ai săi aveau alte planuri.

Banii au reprezentat plata unor servicii consulare pe care Republica Islamică Iran le-a plătit de această manieră, având în vedere că sancțiunile americane asupra sectoarelor bancare și financiare ale Teheranului au tăiat legătura băncilor iraniene cu sistemul financiar internațional.

O cutie de sticle de vodcă poate ascunde multe lucruri în Rusia, mai ales atunci când ea se află depozitată în sediul Ministerului rus de Externe.

Rusia a primit 1,5 milioane de dolari ascunși într-o cutie de vodcă Absolut și în două pungi, via o valiză diplomatică, în noiembrie 2019, ca plată pentru servicii consulare, potrivit Ren TV.

Un audit ulterior a arătat că toți banii, cu excepția a 400.000 de dolari, au dispărut până la jumătatea lunii decembrie 2019 și că suspiciunea a planat asupra unei angajate care ar fi păstrat banii în biroul său de la Ministerul rus de Externe, scrie The Moscow Times.

Ministerul a confirmat, joi, furtul, agenției oficiale de știri RIA Novosti cu o întârziere de mai mult de un an. Un purtător de cuvânt a spus că un dosar penal a fost deschis pe numele unui „funcționar” din cadrul departamentului valutar și financiar.

Ren TV a informat că „funcționarul”, de fapt principalul expert în monedă și finanțe al ministerului, Natalia Agaltsova, a fost plasată în arest preventiv la domiciliu, în august. Partenerul său este reținut ca martor în acest caz.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE