Jaf de monede bitcoin. Cine este bărbatul care i-a pus pe jar pe procurorii DIICOT
- Mihai Soica
- 7 martie 2021, 15:03
Procurorii DIICOT Iași au reușit să îl prindă pe bărbatul care a atacat serverele unui dealer de criptomonede.
Jaf de monede bitcoin. Prejudiciul este de 620.000 de dolari SUA, monedele bitcoin fiind transferate spre alte conturi ale unor persoane. În spatele acestora se află Ionel Cristian Roman, care a fost arestat de Tribunalul Iași. Roman a fost acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălarea banilor.
Procurorii DIICOT au mers la locuința lui Roman, unde au făcut o percheziție totală. Așa au fost descoperite probe solide care atestă implicarea bărbatului în rețeaua care a dat atacul la dealerul de criptomonede.
„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 28 – 31 ianuarie 2021, o societate comercială din insulele Cayman, al 7-lea operator de criptomonede la nivel mondial, a fost victima unei infracțiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic – o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede. Accesarea s-a realizat ca urmare a deținerii fără drept, de către inculpat, a codului API ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic”, spun procurorii DIICOT.
Ceea ce nu este foarte clar este modalitatea în care Roman a intrat în posesia codului API. Acest lucru arată că fie s-a ocupat de tranzacția de criptomonede, fie a fost proprietarului unor bitcoin.
A fost atent să își piardă urmele. Jaf de monede bitcoin
Procurorii DIICOT mai spun că Roman a fost foarte atent să își piardă urmele. Fondurile au fost transferate succesiv în mai multe adrese și portofele virtuale de criptomonede. Totul pentru a ascunde identitatea persoanei din spatele atacului, mai spun anchetatorii. Valoare totală a prejudiciului este de 620.000 de dolari.
Ulterior, criptomonedele au fost virate către mai multe adrese virtuale și direcționate către diferiți comercianți de monede virtuale, în vederea valorificării.
Ionel Cristian Roman a știut cum să lucreze pentru a-și ascunde urmele, pentru o bună perioadă de timp. El a făcut mai multe retrageri, cu sume mai mici de 10.000 de lei. În cazul acestor retrageri, hackerul nu a fost obligat să prezinte un document de identitate.
La percheziții au fost ridicate șapte telefoane mobile, trei laptopuri și cinci stick-uri de memorie. În plus au fost ridicate și 2 portofele electronice și suma de 10.800 lei. De asemenea a fost recuperată și suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.