Jaf de monede bitcoin. Prejudiciul este de 620.000 de dolari SUA, monedele bitcoin fiind transferate spre alte conturi ale unor persoane. În spatele acestora se află Ionel Cristian Roman, care a fost arestat de Tribunalul Iași. Roman a fost acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălarea banilor.

Procurorii DIICOT au mers la locuința lui Roman, unde au făcut o percheziție totală. Așa au fost descoperite probe solide care atestă implicarea bărbatului în rețeaua care a dat atacul la dealerul de criptomonede.

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 28 – 31 ianuarie 2021, o societate comercială din insulele Cayman, al 7-lea operator de criptomonede la nivel mondial, a fost victima unei infracțiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic – o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede. Accesarea s-a realizat ca urmare a deținerii fără drept, de către inculpat, a codului API ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic”, spun procurorii DIICOT.

Ceea ce nu este foarte clar este modalitatea în care Roman a intrat în posesia codului API. Acest lucru arată că fie s-a ocupat de tranzacția de criptomonede, fie a fost proprietarului unor bitcoin.

A fost atent să își piardă urmele. Jaf de monede bitcoin

Procurorii DIICOT mai spun că Roman a fost foarte atent să își piardă urmele. Fondurile au fost transferate succesiv în mai multe adrese și portofele virtuale de criptomonede. Totul pentru a ascunde identitatea persoanei din spatele atacului, mai spun anchetatorii. Valoare totală a prejudiciului este de 620.000 de dolari.

Ulterior, criptomonedele au fost virate către mai multe adrese virtuale și direcționate către diferiți comercianți de monede virtuale, în vederea valorificării.

Ionel Cristian Roman a știut cum să lucreze pentru a-și ascunde urmele, pentru o bună perioadă de timp. El a făcut mai multe retrageri, cu sume mai mici de 10.000 de lei. În cazul acestor retrageri, hackerul nu a fost obligat să prezinte un document de identitate.

La percheziții au fost ridicate șapte telefoane mobile, trei laptopuri și cinci stick-uri de memorie. În plus au fost ridicate și 2 portofele electronice și suma de 10.800 lei. De asemenea a fost recuperată și suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.