Figură enigmatică a Chinei, miliardarul Jack Ma a ajuns la o escaladare a relației sale nefavorabile cu regimul autocrat de la Beijing. Cea mai recentă dovadă ar putea fi chiar dispariția sa bruscă din fruntea unui show de talente.
Pe măsură ce relația sa cu guvernul chinez s-a deteriorat, miliardarul Jack Ma a dispărut din fața audienței show-ului de talente pe care l-a creat, încă o dovadă a asperităților în creștere pe care le are relația sa cu președintele Xi Jinping și cu puterea autocrată de la Beijing.
Potrivit relatărilor presei, Jack Ma a fost înlocuit din postura de jurat a finalei "Africas Business Heroes", o competiție televizată pentru antreprenori în devenire. Fotografia sa a dispărut de pe pagina de Internet a competiției. Magnatul a fost exclus și din clipul promotional al show-ului. Marea finală a avut loc în luna noiembrie, la puțin timp după ce miliardarul a criticat deschis autoritățile decizionale de la Beijing și băncile deținute de către stat.
I-a fost suspendată o listare istorică de 37 de miliarde de dolari
În urma discursului său, Partidul Comunist Chinez a avut reacții vehemente și a ordonat suspendarea ofertei publice istorice a lui Ma în valoare de 37 miliarde de dolari pentru compania sa Ant Group. După suspendarea listării Ant Group, care ar fi reprezentat cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) de anul trecut, magnatul nu a mai avut nicio apariție publică.
Un purtător de cuvânt al Alibaba a declarat că, datorită unei agende încărcate, Jack Ma nu va mai face parte din juriul emisiunii, însă această explicație este privită de mulți chinezi cu mefiență, cu atât mai mult cu cât Ma era imaginea popularului show pe care l-a conceput.
Una dintre participantele în concursul de antreprenoriat a declarat că s-a simțit în fața unei legende vii atunci când i-a prezentat afacerea sa lui Ma și s-a declarat îngrijorată de înlocuirea sa. Locul lui Ma ca jurat i-a revenit lui Lucy Peng, unul dintre directorii executivi ai Alibaba.
Dansul pe sârmă al lui Ma cu guvernul chinez
În vârstă de 56 de ani, Jack Ma a fost odinioară un tânăr model pentru regimul comunist, acel talent exemplar pe care și-l dorește orice popor, însă relația s-a deteriorat pe măsură ce Ma a devenit tot mai critic la adresa leadership-ului chinez.
Alibaba, versiunea asiatică a Amazon, i-a adus magnatului venituri de 35 de miliarde de dolari, însă averea sa totală este mai mare. Deși este recunoscut ca unul dintre oamenii de afaceri proeminenți ai Chinei, Ma s-a înfruntat pe față cu regimul de la Beijing și a solicitat o economie mai deschisă și mai orientată spre piață. Fostul profesor de limba engleză devenit un strălucit om de afaceri este considerat o adevărată vedetă în țara sa, un rock star, ceea ce i-a făcut pe liderii comuniști să se teamă de influența sa covârșitoare în rândul populației.
Sub tutela președintelui Xi Jinping, China a adoptat o politică necruțătoare contra criticilor săi și a lansat o campanie de arestare a tuturor dizidenților regimului. În martie 2020, un mogul din imobiliare a dispărut după ce l-a făcut clovn pe Jinping pentru modul în care acesta a gestionat pandemia de coronavirus. Ren Zhiqiang, un miliardar din domeniul finanțelor, a fost condamnat la 18 ani de închisoare după ce a mărturisit din proprie inițiativă mai multe infracțiuni de corupție. De asemenea, Xian Jianhua, tot un miliardar din domeniul financiar, a fost săldat dintr-un hotel din Hong Kong în 2017 și dus în China continentală.
Cine este misteriosul Jack Ma?
Conform Bloomberg Billionaires Index, Jack Ma este al treilea cel mai bogat om din China, fiind depăşit de Pony Ma – şeful producătorului de jocuri video Tencent, respectiv de Zhong Shanshan, fondatorul companiei de băuturi Nongfu –, care este în fruntea acestui top.
Fondatorul gigantului e-commerce Alibaba a încercat, la începutul lunii noiembrie 2020, să îşi salveze relaţia cu autorităţile financiare din Beijing, miliardarul oferindu-se să înmâneze părţi din fintech către guvernul chinez, potrivit unor surse citate de MarketWatch. „Puteţi lua orice platformă din cadrul Ant (n.r. - compania afiliată Alibaba) atât timp cât ţara are nevoie”, ar fi declarat Jack Ma.
The Guardian relata recent că China a ajuns în punctul maxim al propriei campanii de control al vastului imperiu tech al lui Ma. De Crăciun, autoritățile de la Beijing au dispus o amplă investigație cu privire la acuzațiile de practici de monopol ale gigantului de retail online al lui Ma. În prezent acestea au solicitat ca Ant Group să își diminueze operațiunile.
Pan Gongsheng, guvernatorul adjunct al Băncii centrale a Chinei, a declarat că dominația corporatistă a lui Ma nu este “sănătoasă” și i-a solicitat “să revină la origini”, atunci când era un simplu furnizor de servicii de plată. Din 24 octombrie, când Jack Ma a făcut acuzații publice contra băncilor de stat chinezești, acuzând faptul că sistemul de reglementare financiară continuă să sufoce inovaţia şi trebuie reformat imediat, acțiunile Alibaba au scăzut cu peste 25% la bursă.
Surse: Exbulletin.com, The Guardian
Foto: Exbulletin.com