Izolaţi-vă locuinţa cu „ziare reciclate”!

Izolaţi-vă locuinţa cu „ziare reciclate”!

Izolaţia celulozică asigură un grad ridicat de confort termic, iar tehnologia modernă foloseşte ca materie primă hârtia de ziare reciclată.

Deşi pe pieţele europene, în special nordice, se foloseşte cu succes de zeci de ani, la noi izolaţia celulozică nu este foarte populară, parţial din lipsă de informaţii, dar şi dintr-o oarecare reticenţă la nou. Cu toate acestea, celuloza este un foarte bun izolator termic.

Izolaţia celulozică modernă foloseşte ca materie primă hârtia de ziar reciclată, din care se extrag fibrele sale brute, tratate apoi cu aditivi speciali pentru a căpăta proprietăţi ignifuge sau protecţie faţă de dăunători. Se poate folosi pentru realizarea izolaţiei termice atât pentru pereţi, podele, cât şi pentru tavane şi acoperişuri, asigurând totodată o protecţie fonică ridicată.

Utilizată şi la mansarde

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această tehnologie a pătruns la noi din 2003 şi se dezvoltă încet-încet. Celuloza are avantajul că este materialul cu cel mai bun coeficient termic”, ne-a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România.

Potrivit acestuia, izolaţia celulozică poate fi proiectată pe orice fel de structură, iar de obicei este folosită la interior şi la mansarde. Georgescu explică de ce nu a făcut „valuri” până acum: este un produs nou şi necesită o aplicaţie specială, făcută de profesionişti, faţă de polistiren, de pildă, care poate fi aplicat de oricine. Fibrele de celuloză sunt suflate mecanic în locurile dorite printr-un furtun, creând o „saltea”, care are aspectul lânii.

Izolaţia celulozică are avantajul că se instalează repede. De pildă, o suprafaţă de 120 de metri pătraţi poate fi acoperită în 3-4 ore cu un strat de 10 centimetri, în funcţie de complexitatea structurii, spune Gigi Huţanu, reprezentantul firmei româno-finlandeze Fibratus Eco Wool, ce deţine la Neamţ o instalaţie de producţie a izolaţiei celulozice.

Totodată, asigură un grad de umplere de 100% a suprafeţelor. „În Finlanda, aceste sistem este folosit de 25-30 de ani, circa 80% din case acolo sunt izolate astfel”, ne-a spus Huţanu.

Bun şi iarna, şi vara

Potrivit acestuia, costurile de încălzire sunt diminuate cu cel puţin 25% în perioada iernii prin acest tip de izolaţie, în timp ce vara temperatura din casă este mai scăzută cu cel puţin 5 grade decât în mod obişnuit.

Răzvan Oprea, director la firma Izorare, care comercializează acest tip de material izolant, importat din Austria, susţine că izolaţia celulozică este cu 30%-50% mai scumpă decât cea cu vată de sticlă.

„Vata de sticlă are însă o densitate mai mică, iar pierderile termice sunt mult mai mari, deci, în timp, e mai scumpă”, a precizat Oprea. Produsul se găseşte la Construct Expo Ambient, târg ce se desfăşoară până sâmbătă, 15 mai, la Romexpo.