Evenimentul Zilei > International > Izolarea naște furie. Nopți de foc în suburbiile Parisului
Izolarea naște furie. Nopți de foc în suburbiile Parisului

Izolarea naște furie. Nopți de foc în suburbiile Parisului

Incidente violente au izbucnit în suburbiile Parisului, în noaptea de marți spre miercuri, a patra noapte consecutiv, în timp ce regulile stricte de izolare alimentează tensiuni.

Scene violente s-au derulat la Villeneuve-La-Garenne, Nanterre și Clichy-la-Garenne, trei comune din departamentul Hauts-de-Seine.

Au avut loc incendieri ale unor automobile iar unele stații de autobuz au fost vandalizate. Polițiștii au fost vizați de tiruri cu focuri de artificii.

Tensiunile au început de sâmbătă, după ce un motociclist a fost accidentat de o mașină a poliției, în Villeneuve-la-Garenne. Motociclistul, care nu purta cască, a fost grav rănit la un picior după ce a lovit violent o ușă deschisă a mașinii poliției, scrie Reuters.

Însă acest incident a făcut valuri în suburbiile pariziene. În noaptea de marți spre miercuri mai multe violențe au fost raportate în mai multe cartiere din Hauts-de-Seine, culminând cu incendierea parțială a unei școli din Gennevilliers, potrivit prefecturii departamentului.

Chiar dacă prefectura a dat asigurări că, în cea de-a patra noapte de tensiuni, incidentele au fost de „intensitate redusă” în raport cu nopțile precedente, incidentul de la școala Paul-Langevin din Gennevilliers a fost estimat cu unul „grav”.

Potrivit poliției, incendiul „de origine voluntară” a izbucnit în biroul directoarei școlii înainte de a se propaga în alte încăperi ale clădirii.

„Una sau mai multe persoane au intrat în școală înainte de începerea incendiului. Laboratorul central al prefecturii de poliție din Paris a efectuat probe la fața locului”, a informat o sursă polițienească.

Poliția a făcut în toral nouă arestări și nu a raportat niciun rănit în această a patra noapte de incidente în aglomerația pariziană.

Pe rețelele sociale, în pline tensiuni generate de regulile de izolare, au apărut comentarii care au denunțat excesul de forță al poliției.

Însă, motociclistul rănit a lansat un apel la calm. „Am aflat că ați distrus mașini. Vă cer să vă duceți acasă și să vă calmați”, a declarat din spital acest bărbat în vârstă de 30 de ani, scrie Ouest-France.