Iulian Cristian Gherghe, fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, este acuzat de delapidare, fals material, fals intelectual şi uz de fals. Gherghe este acuzat că ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei. Acuzatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.

„Prin rechizitoriul nr. 11/P/2021 din data de 16.06.2021 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Gherghe Iulian Cristian- fost director adjunct al DGIA, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: -delapidare, prev. de art. 295 alin. (1) din Codul penal; fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 320 alin. (1) şi (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; fals intelectual, prev. de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; uz de fals, prev. de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal,  totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal”, anunţă Ministerul Public.

Banii au fost sustrași din fondurile de criză de război ale DGIA

Conform procurorilor, în data de 27.11.2018, inculpatul Gherghe Iulian Cristian- care avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 USD din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale.

„Prejudiciul material cauzat a fost reparat în întregime în cursul urmăririi, de către inculpat, prin restituirea sumei sustrase”, a precizat instituţia.

Timp de un an, se pare, generalul ar fi ținut banii într-un seif, iar apoi i-a folosit pentru a-și cumpăra un teren în Corbeanca și pentru a-și construi o casă, potrivit procurorilor. Gherghe și-ar fi recunoscut în parte vina, motivând că a luat banii cu titlu de „împrumut”.

Generalul (r) Iulian Gherghe a fost arestat pentru 30 de zile. Procurorii militari l-au reținut vineri, 26 martie, iar sâmbătă s-a dispus arestul prevenitv.