Îţi ia carnetul imediat! Lovitură totală pentru şoferi. Ce vor fi obligaţi să facă dacă se va vota noua lege

Îţi ia carnetul imediat! Lovitură totală pentru şoferi. Ce vor fi obligaţi să facă dacă se va vota noua lege Sursa foto arhiva EVZ

Autoritățile publice au lansat o propunere legislativă prin care șoferii români riscă să rămână fără permisul de conducere, în cazul în care nu vor achita amenzile rutiere pe care le primesc. Prin această măsură se dorește constrângerea conducătorilor de autoturisme de a plăti amenzile rutiere, crescând astfel bugetul local. Această suspendare a dreptului de a conduce autoturismul rămâne valabilă până când șoferul achită amenda respectivă.

Prin acest proiect de lege, care necesită aprobarea sa de către Senat, șoferii ar putea rămâne fără permisul de conducere dacă, după 60 de zile de la primirea amenzii rutiere, nu achită contravaloarea acesteia.

Această suspendare a dreptului de a conduce autoturismul rămâne valabilă până când șoferul achită amenda respectivă.

În ceea ce privește legislația actuală, aceasta stipulează ca șoferul să poată achita doar jumătate din valoarea amenzii, într-un termen de 15 zile, după ziua în care a fost comunicat procesului verbal. Mai mult, șoferii care nu fac acest lucru, riscă doar executare silită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șoferii riscă să-şi piardă permisele și dacă nu le schimbă la timp

Direcția Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a anunțat că permisele de conducere expirate în starea de alertă mai sunt valabile doar 3 luni de la încetarea acesteia.

În perioada stării de alertă, valabilitatea permiselor de conducere sau a autorizațiilor de circulație provizorie a fost menținută în totalitate. Aceasta va rămâne valabilă încă 90 de zile pentru a ajuta șoferii. Aceștia vor fi nevoiți să își facă noi documente, informează Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor îi roagă pe cetățeni să nu aștepte până în ultima clipă și să facă toate demersurile pentru a intra în posesia documentelor, pentru a evita aglomerația.

Pentru a putea obține un nou permis, trebuie respectați următorii pași

– efectuarea programăriilor online pe site-ul www.drpciv.ro – achitarea contravalorii documentelor solicitate (prin intermediul CEC,BCR, rețeaua de stațîi SelfPay, online – ghișeul.ro sau drpciv.ro secțiunea servicii online – plăți, mandat poștal, etc.) – pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere/înmatricularea vehiculelor (lista documentelor se regăsește pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea documente și formulare – prezentarea la sediu conform programării

Șoferii pot verifica stadiul emiterii documentelor pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.

Codul Rutier a fost modificat. Care sunt noutățile

Autoritățile reamintesc noile modificări ale Codului Rutier. Orice conducător auto care încalcă în mod repetat prevederile OUG nr. 195/2002 cu modificările și completările ulterioare va acumula puncte de penalizare. Acestea pot duce la pierderea permisului, în funcție de greșeala făcută( între 30 și 90 de zile).

Șoferii riscă să rămână fără permis dacă trec pe culoarea roșie la semafor, dacă nu acordă prioritate unui alt conducător sau unui pieton. Aceștia vor fi aspru sancționați și dacă claxonează în trafic fără motiv sau dacă au geamurile nespălate.

Conducătorii auto vor avea probleme și dacă sunt depistați de aparatul etilotest cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l.