Evenimentul ZileiEVZ SpecialItalia:Povestea românilor care dorm pe stradă la minus șapte grade

Italia:Povestea românilor care dorm pe stradă la minus șapte grade

Italia:Povestea  românilor care dorm pe stradă la minus șapte grade
Il Resto del Carlino publică povestea a doi adolescenți români care în aceste zile geroase dorm în adăposturi de carton într-un parc la Pesaro. Unul dintre ei își are mama alături, celălalt e singur

Sunt verișori. Dorm la -7 grade în două cocioabe din carton, cu înălțimea de 1,20 metri, acoperite cu prelate, lângă parcarea de pe via Acquedotto din Pesaro. Se numesc Dragoș și Ștefan, au 17 ani, cinci clase și certitudinea că se vor descurca în fiecare zi: «Cerșim și aducem acasă mereu 10 sau 15 euro pe zi. Ne ajung pentru mâncare».

Se încălzesc cu o sobă făcută dintr-un recipient metalic pentru ulei. L-au tăiat, i-au făcut «gură» pentru lemne și o gaură pentru evacuarea fumului.

«Este foarte cald – spune Ștefan – deseori cu pătură e prea cald». Spun că sunt mulțumiți: «Nu vrem case mai mari. Ne e de-ajuns așa. Suntem bine, nu ne trebuie nimic. Dormim bine. Când ne culcăm stingem soba, pentru că e periculos. Casa noastră e mică și se încălzește imediat. Curent nu ne trebuie, pentru că avem lumânări». Pe jos, pentru a se apăra de umiditate, au pus covoare vechi. «Sunt foarte calde», spun băieții, care adaugă: «Noi dormim în pijama și nu ne trebuie altceva pentru frig».

Să întrebi de servicii igienice e inutil. Se descurcă. Pentru apă au bidoane.

În apropiere mai sunt și alte adăposturi, Carabinierii mai vin din când în când să controleze dacă e cineva înăuntru. Dar pe gerul din aceste zile nu pot să-i scoată să doarmă sub cerul liber. Unii cerșetori merg la spital să doarmă. Unii intră în saloane, ocupând o targă pentru a dormi. Chiar dacă sunt văzuți, nu le spune nimeni să iasă și să doarmă afară când termometrul arată temperaturi sub zero.

Dar cert este că cei doi adolescenți rămași să doarmă sub cerul liber, într-o casă din carton, nu vor să plece de acolo, precizează Il resto del Carlino. Anul trecut, într-un loc din același parc, au fost doborâte de buldozerele primăriei toate adăposturile. Înăuntru erau tot cei doi băieți și rudele lor. S-au mutat câțiva metri mai încolo, reutilizând acele bucăți de lemn și vechile cartoane pentru a ridica alte două cocioabe potrivit gazetaromaneasca.com


Accesează: