Incidentele de la Catania, soldate cu moartea unui politist, sunt percepute de peninsulari ca o consecinta a gravelor probleme sociale existente in aceasta tara.
Italia e in stare de soc, dupa ce un politist a fost ucis in Catania, la cateva minute dupa terminarea unui meci de fotbal din Serie A. Italienii au urmarit cu sufletul la gura desfasurarea evenimentelor, fiind permanent conectati la posturile de televiziune, pentru a afla ce a dus la o drama de asemenea amploare.
Luptele de strada care au urmat partidei i-au impresionat pe toti. In apropierea stadionului s-a petrecut o revolutie in toata regula. Italienii din Milano considera ca incidentul reflecta problemele sociale cu care se confrunta "Cizma" si ca nu este doar o problema de ordin fotbalistic. EVZ a cutreierat ieri bulevardul Buenos Aires din Milano, care la amiaza era ticsit de lume. Oamenii au iesit la plimbare, incurajati de vremea primavaratica.
Editie speciala a ziarelor Primul efect al teribilului episod din Peninsula s-a petrecut la chioscul cu ziare. "Astazi (n.r. - ieri), ziarul "La Gazzetta dello Sport" costa 1,5 euro (n.r. - de obicei, pretul celui mai important cotidian sportiv din Italia este de un euro). Este o editie speciala", ne informeaza vanzatorul. Cristian are 33 de ani si are propria opinie despre evenimentele incinse petrecute la Catania.
"Sa stiti ca n-are nicio legatura faptul ca incidentele s-au produs in Sicilia. Se puteau produce si in nordul tarii. Spre exemplu, suporterii celor de la Atalanta Bergamo sunt foarte duri. Fotbalul e o refulare pentru multi dintre fani, care au ocupatii marunte si nu o scot la capat cu banii. Eu chiar am luat bataie odata, nefiind vinovat cu nimic", povesteste Cristian.
Victor Rotar: "S-a pornit de la un autogol" La doi pasi de chiosc, la coltul strazii, o persoana care aduce a "stranier" indeamna lumea sa-i cumpere produsele etalate direct pe caldaram. Omul vinde pantofi de dama. Dialogul se infiripa repede. Afla ca are de-a face cu un roman si intreaba. "In ce limba vreti sa vorbim? Sunt din Cernauti. Sunt ucrainean, dar stiu bine romaneste", se prezinta el. Victor Rotar are 53 de ani si castiga in jur de 1.000 de euro pe luna.
"Dom’le, cred ca spiritele s-au incins de la un autogol. Am vazut si eu meciul. Nu stiu ce sa zic...", spune, incurcat, Rotar, care se lauda ca a fost "conducator artistic la orchestra populara "Izvoras". Ucraineanul cauta sa afle detalii despre caz din ziare.
Pune mana pe "La Gazzetta dello Sport", iar dupa ce vede prima pagina - avand titlul "Poliziotto ucciso. Il calcio chiude" - face, cu ajutorul degetelor, un gest tipic pentru italieni, nu inainte de a se mira cu voce tare: "Comme e stato possibile?".
"Voi l-ati avut pe Ceausescu" Roberto (43 de ani) lucreaza ca bijutier si s-a aratat dispus sa faca o radiografie a societatii italiene. N-a dorit sa fie fotografiat, desi era imbracat elegant, la costum. "Radacinile incidentului se afla in constiinta italienilor, care nu se mai regasesc ca popor. Italienii n-au o identitate in prezent. Tara nu este bine guvernata. Niciun guvern n-a avut grija de oameni.
A fost un caz recent cu un parlamentar care s-a drogat. Alt parlamentar are patru clase primare si habar n-are sa transmita un mesaj coerent. Iti trebuie cultura pentru a face politica. N-o poti face oricum. Berlusconi a pornit in afaceri furand, Prodi - la fel. Voi l-ati avut pe Ceausescu, care v-a distrus, ca popor".
Concluzia omului suna ca o sentinta: "Italia va fi prima tara care va muri de democratie! Altfel, cum se poate explica un incident de genul: "Un politist retine un suporter al unei echipe de fotbal care face scandal. Fanul este eliberat apoi de magistrati"? Sa mai stiti ceva.
Ce incredere sa am eu in statul italian, dupa ce Provenzano (n.r. - fostul cap al Mafiei) a fost cautat 45 de ani de carabinieri si a fost descoperit greu, pentru a se afla apoi ca el fusese acoperit de multi politicieni? In Italia este o mare tensiune sociala. Aici nu e o societate de productie. Suntem un popor disperat, chiar daca nu parem".
Despre romani, Roberto stie si bune, si rele. "Au patruns in tara noastra multi straini, carora niciun guvern nu le-a asigurat conditii. Au fost nevoiti sa se descurce impunandu-si propria lege. Statul italian n-a creat locuri de munca pentru acesti straini".
VOLUNTARUL PIETRO
"Voi, romanii, sunteti muncitori" Pe Pietro Catania (foto) l-am gasit intr-o farmacie. Face munca de voluntar. Le intinde celor care intra in farmacie pliante si ii roaga pe trecatori sa ajute oamenii cu sanatatea subreda.
"Sunteti ziarist? Si eu. Lucrez la ziarul "Il sole 24 ore". In timpul liber particip la diferite campanii umanitare. Despre incident, ce pot sa va spun? Nu-mi place fotbalul, dar nu tinerii sunt de vina. Lor nu li se propune nimic de catre aceasta societate si de aceea se comporta astfel".
Suntem curiosi sa aflam daca, pentru jurnalistul de 38 de ani, romanii aflati in Italia nu sunt altceva decat o adunatura de hoti. Raspunsul surprinde: "Voi, romanii, sunteti latini, ca si noi. Sunteti traditionalisti si foarte buni muncitori. Cum sa fiti hoti? Fratele meu este insurat cu o romanca. N-am motive sa ma plang de romani".