Istoria secretă. Frank Sinatra a vrut să îl facă pe Prințul Philip agent de influență al CIA

Istoria secretă. Frank Sinatra a vrut să îl facă pe Prințul Philip agent de influență al CIA

Personalitatea absolut inedită în lumea șefilor de state a Prințului Philip, duce de Edinburgh, l-a făcut să fie de multe ori personajul central al unor intrigi de nivel înalt.

Rubrica noastră ”Istoria secretă” este dedicată evenimentelor mai puțin cunoscute sau chiar neștiute din istoria României, dar interesul internațional pentru prințul mort la aproape 100 de ani justifică să îi dedicăm pentru o zi rubrica. Astăzi, când Prințul Consort este omagiat de întreaga lume, amintim o întâmplare făcută publică în 1976, o mostră despre cum firea sa deschisă, jovială i-au făcut pe unii să creadă că îl pot manipula, folosi.

Bineînțeles că nu s-a întâmplat asta. Așa că, prin intermediul presei americane, să pășim în lumea cancanului de cel mai înalt nivel. Dar nu înainte de a spune că informația ne vine prin intermediul unei știri apărute în Washington Star, la 15 aprilie 1976, adică exact acum 45 de ani. Știrea a ajuns în arhiva CIA, fiind secretizată mai mult de 40 de ani!

Amatorii de informații din lumea serviciilor știu că secretizarea unei știri se făcea nu pentru că agenții credeau că astfel nu o mai citește nimeni, ci ascundeau astfel subiectele lor de interes. În acest caz, subiectul era protecția informativă a lui George Bush Senior. Bush Tatăl, viitor președinte al Americii, era, în 1976, director al CIA și era normal ca agenția să fie interesată de tot ce se scrie despre el.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest caz era vorba de un interviu dat de fratele lui Bush, bancherul Jonathan, publicației The Boston Globe. Jonathan a povestit unui reporter că într-o seară din februarie (1976) era în apartamentul său din New York cu George și cu producătorul Paul W. Keyes. Acesta din urmă l-a invitat și pe Frank Sinatra. ”The Voice” tocmai revenise dintr-un turneu european.

Întâlnirea a fost confirmată pentru Globe de Keyes, acesta spunând că ” a fost vorba de vreo 45 de minute, o oră, în care s-au schimbat amintiri și amabilități, Frank venise dintr-un turneu european și vorbea foarte mult despre asta”. Bomba a aruncat-o Jonathan: ”Sinatra ne-a spus că el călătorește prin toată lumea și se întâlnește cu oameni importanți, precum șahul Iranului sau familia regală din Marea Britanie.

A accentuat că își pune serviciile la dispoziție și că vrea să își facă datoria față de țară.” Apetitul lui Sinatra pentru structurile puterii din SUA era cunoscut încă din anii președintelui JF Kennedy. În timpul întâlnirii, Sinatra a spus că a luat cina cu șahul, că s-a întâlnit de multe ori cu Prințul Philip al Angliei și că ar putea să îi determine pe cei doi să lucreze în beneficiul Statelor Unite. Propunerea nu a fost luată în serios de Bush Senior. ”După ce Sinatra a plecat ne-a venit să aplaudăm. Am râs de el și apoi ne-am făcut toți praf!” Știrea a fost preluată, la vremea respectivă, de mai toată presa americană, iar CIA a fost nevoită să ia o poziție publică.