Istoria secretă. Depozitele de tancuri, un obiectiv al lui Carlos Șacalul

Istoria secretă. Depozitele de tancuri, un obiectiv al lui Carlos Șacalul

Pe 3 mai 1979, STASI a întocmit un raport prin care prezenta că forțe ale mișcării de eliberare palestiniană, împreună cu grupările anarho-teroriste din țările occidentale, ar fi încercat să folosească teritoriul Republicii Democrate Germane (RDG), ca bază logistică pentru punerea în aplicare a actelor de violență din Europa de Vest.  

Carlos Șacalul – motorul acțiunilor teroriste

După încheierea tratatului de pace dintre Egipt și Israel, care intrase în vigoare pe 25 aprilie 1979, mișcarea de eliberare palestiniană a activat planificarea și pregătirea actelor de violență împotriva țărilor occidentale.

Conform informațiilor Republicii Democrate Germane, forțele influente ale mișcării de eliberare palestiniene și-au intensificat eforturile, în special împotriva persoanelor și obiectivelor israeliene sau egiptene. Aceste detalii au devenit cunoscute deoarece cunoscutul terorist internațional a fost pus sub investigație.

Încă de la începutul lunii martie 1979, Carlos Șacalul intrase pe teritoriul Republicii Democrate Germane. Născut pe 12 octombrie 1949 în Caracas, Venezuela, sub numele de Ilich Ramirez Sanchez, acesta ar fi fost unul dintre principalii inițiatori ai actelor de violență în cooperare cu forțele extremiste ale mișcării de eliberare palestiniene, aparținând cercurilor „Facțiunii Armatei Roșii” („RAF”) și „Mișcării din 2 iunie” .

Informațiile oferite de un diplomat israelian privind sosirea grupurilor teroriste în orașe precum Paris, Stockholm, Londra și Berlinul de Vest, erau oferite în același timp în care Carlos intrase în RDG.

Potrivit unor rapoarte neoficiale, încă din 1974, membrii mișcării de eliberare palestiniene investigau mai multe depozite de tancuri din Berlinul de Vest, cu scopul de a efectua atacuri asupra acestor obiective. În plus, devenise cunoscut și faptul că teroristul Carlos, declarase pe 21 aprilie 1979, că grupul său va desfășura o acțiune împotriva unui mare depozit de tancuri dintr-o țară din Europa de Vest.

Această declarație s-a potrivit cu momentul în care Mohamed Hamadee și Salim Sevaan au fost arestați la frontiera austro-bavareză pe 26 aprilie 1979. Aceștia transportau cantități mari de explozivi și mecanisme de aprindere a focului. STASI a presupus că aceștia ar fi primit ordin să provoace o explozie a unei nave israeliene din Hamburg. Pe 30 aprilie 1979, ziarul „Der Abend” declarase că alți doi teroriști fuseseră arestați la granița dintre Germania și Olanda.

Mai multe servicii implicate

Vă reamintim faptul că în același an, 1979, Carlos Șacalul avea primele contacte cu România, prin intermediul lui Tudor Postelnicu, fost șef al Securității și apoi ministru de Interne.

Atentatele nu au avut loc la depozitele de tancuri, dar trebuie menționat atacul de la sediul Europei Libere din Munchen.

Potrivit informațiilor care s-au vehiculat în presa occidentală, serviciul secret israelian ar fi fost implicat în investigațiile din Berlinul de Vest. De asemenea, STASI a descoperit că existau indicii privind posibilitatea ca serviciile secrete egiptene să fi cunoscut planurile și intențiile grupului din jurul lui Carlos.

STASI a declarat că în urma informațiilor culese, acordurile dintre oficialii de frunte ai rezistenței palestiniene au avut loc chiar în capitala Republicii Democrate Germane, la finalul lunii martie și începutul lunii aprilie, în care a fost implicat și Carlos.

Ne puteți urmări și pe Google News