Hitler a pus mâna pe Lancea Sfântă. Potrivit Evangheliei după Ioan, singura scrisă de un contemporan al lui Iisus, un soldat roman i-a străpuns Mântuitorului corpul cu suliţa, pentru a certifica moartea sa. Din cauză că vinerea trebuia ca răstigniţii să moară pe cruce pentru a se evita să agonizeze sâmbăta, zi sfântă pentru evrei, romanii le zdrobeau victimelor picioarele, ca să se asigure că mor repede.

Dar Iisus era deja mort, așa că s-a folosit doar o suliţă pentru a se certifica acest lucru. „Deci au venit ostaşii şi au zdrobit fluierele celui dintâi şi ale celuilalt, care erau răstigniți împreună cu el. Dar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu i-au zdrobit fluierele. Ci unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă”, Ioan, Capitolul 19, versetele 32-34).

Minunea și creștinarea romanului

Potrivit unor scrieri, numele centurionului roman care i-a străpuns coasta era Caius Casius Longinus, care era parțial orb. Sângele lui Iisus s-a prelins pe ochii lui când l-a străpuns şi şi-a recăpătat vederea în chip miraculos. În urma minunii, Longinus s-a creștinat.

În cartea sa „Enigme şi mistere ale celui de-al Doilea Război Mondial”, istoricul Jesús Hernández scrie despre legătura lui Hiler cu Lancea Sfântă. Hitler cunoştea povestea suliţei şi legenda că „cel în mâinile căruia va ajunge va conduce destinul lumii”.

Se spune că Lancea Sfântă poartă și un teribil blestem, astfel că cel care se desparte de ea suferă amărăciunea înfrângerii în luptă şi moartea. „Tradiţia afirmă că în anul 732 generalul a avut-o când i-a înfrânt pe arabi în bătălia de la Poitiers. Carol cel Mare, nepotul lui Carlos Martel, a luptat în 47 de bătălii fără să cunoască înfrângerea, dar a murit la puţin după ce relicva i-a căzut accidental”, potrivit lui Hernández.

Acelaşi lucru i s-a întâmplat lui Frederic I Barbarossa la plecarea spre Ierusalim în timpul celei de-a Treia Cruciade. Când a trecut prin vadul unui râu în Turcia actuală a comis greşeala de a lăsa să-i cadă Lancea. La puţin timp după aceea a căzut în râu şi s-a înecat.

Cum a pus mâna Hitler pe Lancea Sfântă

Hitler văzut Lancea din întâmplare în 1912, pe când nu era decât un pictor ratat care-și vindea pe preţuri de nimic acuarelele în cafenelele din Viena. Într-o zi, Adolf, care avea 23 de ani. s-a refugiat în cunoscutul Palat Hofburg în timpul unui puternice furtuni şi acolo şi-a întâlnit destinul.

„Hoinărind prin săli, şi-a concentrat atenţia aupra unui obiect deosebit, pe o mantie de catifea roşie a zărit o relicvă creştină de mare putere mistică aparţinând tezaurului imperial al habsburgilor: suliţa lui Longinus”, scrie Jesús Hernández.

„Era o baghetă ascuţită de fier de peste 50 de centimetri lungime, reparată pe o porţiune cu argint. În partea centrală se vedea capul unui cui şi o fâşie de aur cu inscripţia Lancea et Clavus Dominus (Lancea şi Cuiul Domnului). La bază se observau mici cruciuliţe de bronz”, explică istoricul.

„În seara de 14 martie 1938, Hitler a intrat împreună cu şeful SS, Heinrich Himmler, împreună cu care împărtăşea, într-o mică măsură, interesul pentru ocultism, în Palatul Hofburg”, explică istoricul.

Dorinţa liderului nazist era pe punctul de a deveni realitate

„Führerul s-a îndreptat direct spre sala unde se afla Suliţa. Himmler a ieşit din sală, lăsându-l singur pe Hitler cu mitica relicvă. Acolo a rămas peste o oră. Totuşi, trebuia să ia artfectul de la muzeu fără să pară un furt. A avut o idee curioasă.

Pentru a da o aparenţă legală, s-a confiscat relicva printr-o petiţie oficială făcută de Berlin, prin intermediul primarului din Nürnberg, Willy Liebel, care a cerut ca vestita comoară să revină oraşului ce o posedase înainte de a ajunge la Viena.

După ce şi-a atins obiectivul, naziştii trebuiau să protejeze Suliţa până la sosirea în Germania împreună cu alte 31 piese din tezaurul austriac. Plecarea a fost pregătită timp de 5 luni. S-a recurs la un tren blindat cu aer condiţionat. La 29 august relicva a plecat din vestul Vienei în cel mai mare secret.

Lancea Sfântă ajunge la Nürnberg

A fost transportat spre Nürnberg, fiind escortat de trupe SS. Ziua următoare a fost depozitat în biserica Sfânta Ecaterina, unde primarul a primit relicava cu toate onorurile.

Hitler credea că Suliţa i-a aparţinut într-o viaţă anterioară. Cu preţioasa comoară, liderul nazist se simţea satisfăcut. Simţea pentru ea o atracţie care depăşea limitele raţiunii. Hitler se credea reîncarnarea unui senior feudal din secolul IX, numit Landulfo II de Capua, care a fost excomunicat de papă pentru cunoştinţele sale despre magie, care de asemenea se arătase fascinat de Suliţă”.

Obsesia lui Hitler

Obsesia pentru Suliţă a lui Hitler venea însă de la pasiunea sa pentru operele wagneriene. Favorita lui era Parsifal, unde legenda Suliţei Sfinte şi a Sfântului Graal au un rol central. Nu vom şti niciodată dacă puterea lui Hitler s-a datorat artefactului, dar este cert că au fost câţiva ani în care trupele sale au fost invincibile. Totuşi, puterea lui a început să scadă din 1942, când trupele germane se retrag de pe toate fronturile.

„La acea vreme, Suliţa nu mai era expusă publicului, ci stătea în permanenţă într-un refugiu aerian escavat în piatră situat sub castelul Kaiserburg, din Nürnberg.

La 31 martie 1945, înainte de avansarea trupelor aliate pe teritoriul german, Liebel a crezut că adăpostul nu oferea destulă protecţie şi a decis să păstreze Suliţa într-o cutie de cupru depozitată în buncărul din Panier Platz. Dar destinul Suliţei a fost pecetluit după ce Berlinul a fost înconjurat de aliaţi.

Citește continuarea dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro. 

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.