Istoria pâinii - cum a luat naștere cel mai consumat aliment?

Istoria pâinii - cum a luat naștere cel mai consumat aliment? Sursa foto: Dreamstime.com

Cum s-a inventat pâinea?

Pâinea ar putea avea o istorie mult mai îndelungată decât se estima inițial (de la începuturile civilizațiilor diluviene). Ar putea avea zeci de mii de ani!

Acum zeci de mii de ani, fiecare trib alcătuit din 30-50 oameni aveau membrii cu ocupații diferite: vânătorii  (cei mai mulți erau bărbați în floarea vârstei, dar și femei), culegătorii de fructe, ciuperci și plante de pădure (mare parte, femei, bătrâni și minori), meșteșugarii de unelte pentru vânătoare (bărbați talentați, bătrâni) și vraci.

Lipia orientală Lipia orientală. Sursa Foto: Dreamstime

Ne puteți urmări și pe Google News

Vraciul avea rolul de a efectua ritualuri animiste sau șamaniste, de a organiza ceremonii funerare pentru îngroparea morților, de a prepara vopsele din ocru pentru picturile rupestre și de a trata rănile membrilor tribului. Vraciul făcea amestecuri de plante aromate, ciuperci, apă, sânge de animal și zeama de fructe de pădure pentru a prepara leacuri băbești sau chiar licori cu droguri pentru „experiențe spirituale”.  În mod accidental, a observat că din boabele unei ierbi rare, cunoscută acum ca grâu, odată ce sunt măcinate, rezultă făina, iar când e coaptă,  poate rezulta un aliment comestibil.

Pâine medievală

Pâine medievală. Sursa Foto: Dreamstime

Pâinea - origini antice

Acum 30,000 ani, primii europeni și australieni (aborigenii) au măcinat ferigi pe stânci pentru a le așeza peste foc și a le găti, rezultând pâine plată sau un fel de proto-clătită. Acum 21,000 ani, o femeie culegătoare din Levant ar fi observat că din semințe de grâu au crescut plante sălbatice. A săpat, a îngropat mai multe semințe pe o arie mai mare, a udat și îngrijit, ca apoi să rezulte o recoltă bogată de grâu din care să prepare cantitate mai mare de pâine.

Acum 14,500 ani, natufienii din Iordania preparau pâinea la scară largă, din grâu sau orz. Iar în anii 10,000-6,000 î.Hr., odată cu răspândirea agriculturii, pâinea a devenit un aliment de bază, înlocuind carnea obținută din vânat sau fructele și ciupercile culese din pădure. Egiptul Antic și Sumerul au făcut din prepararea pâinii o adevărată industrie. Egiptenii preparau  diferite tipuri de pâini în forme conice sau zoomorfe, cu semințe și alune. Berea și pâinea au devenit monede de schimb și salarii în Egipt.

Galii și iberii, spunea Pliniu cel Bătrând, foloseau spuma degresată din bere pentru a produce pâine mai ușoară. Alte popoare foloseau pasta compusă din mustul de struguri și făină pentru drojdie. În Mesoamerica, maiașii preparau pâine din porumb. Grecii și romanii aveau brutari străini organizați în colegii. În antichitate, pâinea greacă era pâine de orz. Solon a decretat că pâinea de grâu poate fi coaptă doar pentru zilele de sărbătoare.

Pâinea, alimentul de bază al omenirii Pâinea, alimentul de bază al omenirii -Sursa Foto: Dreamstime

Pâinea, alimentul de bază în ultimele milenii

Din Grecia și Roma Antică, până în Europa Medievală și ajunul Industrializării, pâinea a servit ca aliment de bază. Au fost făcute reglementări legislative privind vânzarea, prețul și greutatea pâinii.   Pâinea era consumată la finalizarea mesei.  În vremuri de abundență, se ofereau cantități mari de pâine gratuită săracilor și câinilor.  Se producea pâine în cantitate mare în biserici pentru împărtășanie.

În ajunul industrializării, s-au raportat cazuri grave de alterarea pâinii cu materiale periculoase, precum cretă, rumeguș, ipsos, argilă și carbonat de amoniu.În 1912, Otto Frederick Rohwedder a inventat o mașinărie de tăiat pâîne, iar în 1928, una care înfășura pâinea pentru a o vinde în condiții igienice și sigure.  În 1941, în SUA, pentru că erau măcinate tărâțele și germenii de grâu pentru a ajuta la îmbunătățirea duratei de valabilitate a făini albe, dar erau eliminate vitamina B, fibrele și nutrienții alimentari, guvernul a dat lege pentru fortificiarea alimentelor cu tiamina, riboflavina, niacina și fier pentru a stopa deficiențele de nutrienți. Marea Britanie a adăugat calciu pentru a combate rahitismul.

Timp de milenii, pâinea albă era consumată de cei bogați. Cei săraci mâncaui pâine neagră din cereale integrale. Cu toate astea, pâinea integrală avea o valoare nutritivă superioară pâinii albe. Cererea de aluat a crescut în Occident, pentru că oamenii puteau să prepare pâine de acasă. În 1986, aparatele de copt pâinea au devenit populare.

Pâine coaptă în fabrică

Pâine coaptă în fabrică. Sursa Foto -Dreamstime

Consecințe - a domesticit omul grâul sau grâul pe om?

Iar acum, este planta care domină planeta. Din Levant, în câteva mii de ani, această plantă sălbatică s-a răspândit în Turcia (10,000 î.Hr.), Siria (9,000 î.Hr.),  Cipru (8,600 î.Hr.), Grecia (6,500 î.Hr.), Egipt (6,000 î.Hr.), Germania și Spania (5,000 î.Hr.), Insulele Britanice și Scandinavia (4,000 î.Hr.), China (2,600 î.Hr.).

Grâul este cultivat pe 220,7 milioane de hectare numai în 2021. Producția de grâu a fost de 771 milioane de tone și doar porumbul îl mai depășește la cantitate în SUA. Harari scrie în carte că grâul a adus mai multă suferință decât prosperitate. A asigurat cantitate mai mare de hrană, dar pâinea este totuși un aliment nesănătos care provoacă carii, obezitate, balonări și diabet. Oamenii au mâncat 300,000 de ani carne de vânat și fructe de pădure. Iar de 10,000 ani, cultivă sistematic grâul și produc pâine, fiind pilonul civilizației și urbanismului, dar și catalizatorul războaielor, muncilor epuizante, epidemiilor (răspândite la scară largă din cauza densității), inegalității, patriarhiei și fanatismului religios. Fiind mai mulți lucrători pe câmp, s-au putut forma categorii sociale de meșteșugari, fierari, de negustori, artiști, preoți, profesori, prostituate savanți și nobili afaceriști.

Iisus, sfințind și împărțind pâinea apostolilor - A domesticit omul grâul?

Iisus, sfințind și împărțind pâinea apostolilor - A domesticit omul grâul? Sursa Foto: Dreamstime

 

Aproape 1,000 ani a durat ca grâul să fie domesticit....sau mai degrabă, grâul să domesticească specia umană. Yuval Noah Harari, istoric israelian, scrie în cartea Sapiens. Scurta istorie a omenirii că grâul nu era nimic altceva decât o plantă sălbatică, o buruiană.

....sau a domesticit grâul pe om și pe animal? Egiptean lucrând câmpul cu vite....sau a domesticit grâul pe om și pe animal? Sursa Foto: Dreamstime

Acum 2,000 ani, Iisus Hristos, considerat Mesia pentru două miliarde de creștini, a sfințit pâinea la cina pascală înainte de a fi arestat și executat de romani. Pâinea a frânt-o și a dat-o ucenicilor, zicând: „Luați, mâncați; acesta este trupul Meu”, și astfel, a pus bazele Împărtășaniei”.  Și de atunci, preoții împărășesc cu pâine stropită cu vin. Cu șase secole îaninte, Mithra, sau mai bine spus, profetul persan Zarahustra, a efectuat rituauri cu pâine și incantații.  Atât de bază și de răspândit era acest aliment că a devenit unul sacru pentru mare parte a civilizației umane.