Israelul se confruntă cu impasul războiului permanent

Israelul se confruntă cu impasul războiului permanentBenjamin Netanyahu. Sursa foto: Facebook

Puțini prim-miniștri israelieni au avut atât de multe atuuri strategice ca Benjamin Netanyahu la sfârșitul anului 2024. După cincisprezece luni de lovituri deosebit de devastatoare pentru civilii din Gaza, armata israeliană a slăbit mai mult ca niciodată aripa militară a Hamasului responsabilă pentru atacul terorist din 7 octombrie 2023 și i-a decapitat conducerea politică.

Israelul are o mare problemă

Forța militară israeliană a obținut aceleași rezultate în toamnă cu Hezbollahul libanez, implicat în acest conflict, fără a-i cruța pe civilii prinși în capcană. În plus, o verigă esențială a axei pro-iraniene, regimul lui Bashar al-Assad, a fost zdrobită pe 8 decembrie în Siria de o ofensivă fulgerătoare a rebelilor islamiști, iar primele ciocniri directe dintre Israel și Iran din acest an au evidențiat limitele Republicii Islamice.

Această evaluare evidențiază superioritatea militară a Israelului. Acesta a fost sprijinit de ajutorul constant al Statelor Unite, fără ca acestea din urmă, din slăbiciune politică, să caute cu adevărat să obțină ceva în schimb de la coaliția aflată la putere în statul ebraic. Circumstanțele - fie că este vorba despre osificarea regimului sirian care a ajuns în stadiul final sau războiul din Ucraina, care a împiedicat Rusia să intervină din nou pentru a-l salva - au jucat și ele în avantajul Israelului.

Indiferența internațională

Benjamin Netanyahu, care încă nu a fost tras la răspundere pentru fiasco-ul de securitate care a dus la masacrele din 7 octombrie 2023, are așadar mână liberă. Acest lucru face ca tratamentul inuman pe care îl aplică în continuare oamenilor din Gaza să fie cu atât mai îngrijorător cu cât se așteaptă o încetare a focului. Aceasta ar permite eliberarea ostaticilor israelieni care sunt încă ținuți acolo în condiții dramatice. Închiderea ultimului spital încă în funcțiune în nordul fâșiei înguste de pământ, anunțată pe 27 decembrie de Organizația Mondială a Sănătății în urma unui raid israelian, se înscrie într-o logică a războiului permanent care este ilustrată și de reocuparea militară israeliană care permite o fragmentare teritorială dăunătoare.

Această logică a războiului permanent înseamnă că bilanțul teribil al morților palestinienilor, acum peste 45.000, continuă să se înrăutățească. Ea lasă deschisă problema supraviețuirii în Gaza și, cu atât mai mult, problema total iluzorie a reconstrucției unui teritoriu devastat pe care autoritățile israeliene continuă să-l ocupe în mod arbitrar. În absența oricărei coordonări cu palestinienii pentru a restabili un minim de ordine, se creează haos, pe fondul indiferenței internaționale care nu are nicio scuză.

Statul ebraic știe însă că succesele militare obținute în astfel de condiții nu pot rezolva conflictele politice pe termen lung. Și că își pierde unele dintre valorile pe care le revendică demult, scufundându-se în mlaștina creată în Gaza. Toate aceste motive ar trebui să conducă la o punere în chestiune a logicii războiului în favoarea unei logici a păcii. Dacă Benjamin Netanyahu se dovedește incapabil de acest lucru, cine în Israel va putea spune adevărul în acest fel?

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / lemonde.fr

Ne puteți urmări și pe Google News