Israelul atacă armamentul chimic al Siriei și trimite trupe dincolo de frontieră
- Maria Dima
- 10 decembrie 2024, 06:45
Deși avioanele israeliene au bombardat depozitele de armament, premierul Benjamin Netanyahu a întins „o mână pașnică tuturor celor aflați dincolo de frontiera cu Siria”. Israelul a anunțat bombardarea unor depozite siriene de arme chimice, iar trupele israeliene au intrat pe teritoriul sirian pentru prima oară în ultimii 50 de ani, după ce, duminică, forțele rebelilor islamiști au ocupat Damascul și l-au înlăturat de la putere pe președintele Bashar al-Assad.
Ministrul israelian de externe, Gideon Sa’ar, le-a declarat reporterilor că Israelul a atacat “sistemele cu arme strategice” ale Siriei, inclusiv depozitele cu arme chimice și cu rachete cu rază lungă de acțiune, “pentru ca ele să nu cadă în mâna extremiștilor”.
Assad a fugit în Rusia
Atacurile au survenit după ce Mișcarea Sirienilor Islamiști Hayat Tahrir al-Sham a pornit în marș de la baza sa din nord-vestul țării, cucerind Damascul în mai puțin de două săptămâni și trimițându-l pe Assad în Rusia, potrivit unor relatări.
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat că Israelul va distruge armamentul strategic din Siria, inclusiv rachetele sol-aer, rachetele sol-sol, sistemele de apărare antiaeriană, rachetele de croazieră, rachetele cu rază lungă de acțiune și pe cele de coastă.
Ordinul lui Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat și el că a ordonat trupelor de pe Înălțimile Golan să intre pe teritoriul sirian, unde, ulterior, ele au ocupat pozițiile părăsite de armata siriană “ca să se asigure că nicio altă forță ostilă nu își va aroga dreptul de a se amplasa în apropierea frontierei cu Israelul”, a mai spus el. (Înălțimile Golan au fost anexate de Israel, mai toate țările lumii considerând că ele ar fi un teritoriu sirian ocupat).
Netanyahu a spus că incursiunea ar însemna doar o “poziție temporară de apărare până când se va găsi aranjamentul cel mai potrivit”.
Birourile americane de informații urmăresc îndeaproape arsenalele siriene cu arme chimice pentru a le împiedica să încapă pe mâini nedorite, după cum relevă The New York Times.
Israelul și Iranul se grăbesc să-și cimenteze relațiile cu rebelii sirieni
Produsă la sfârșitul săptămânii care tocmai s-a încheiat, căderea bruscă a regimului Assad, îndelung sprijinit de Iran și de acoliții din regiune ai acestuia, a reprezentat pentru Netanyahu un eveniment binevenit.
Hayat Tahrir al-Sham, niște forțe rebele anterior afiliate rețelei Al-Qaeda, au cucerit Damascul sâmbătă noaptea. Atacul a survenit într-un moment când Iranul și alți aliați ai lui Assad, inclusiv mișcarea Hezbollah din Liban, au devenit mai slabi după mai bine de un an de lupte cu Israelul.
Atât Israelul, cât și Iranul se întrec deja să stabilească relații amicale cu forțele rebele ajunse brusc la putere în Siria.
“Întindem o mână pașnică tuturor celor aflați dincolo de frontiera cu Siria”, a declarat Netanyahu. “Vom urmări cu mare atenție evenimentele, astfel încât să putem stabili relații de bună vecinătate și pașnice cu noile forțe ajunse la putere în Siria”.
Iranul se află și el în contact cu noii lideri din Siria, sperând să pună bazele unor relații diplomatice, după cum le-au declarat oficialii iranieni celor de la Reuters.
Pentru Iran, „principala întrebare care se pune este dacă succesorii lui Assad vor îndepărta Siria de pe orbita Teheranului”, a subliniat un oficial. „Este un scenariu pe care Iranul dorește să îl evite”. (Traducerea-Rador)