Israel ripostează la un atac cu rachete din Gaza. Tunurile pe Hamas

An Israeli Defense Force-Air Force F-15D Eagle aircraft brakes away from the extended refueling probe of a US Air Force (USAF) KC-135 Stratotanker aircraft assigned to the 507th Air Refueling Wing (ARW), following an aerial refueling mission over the Nevada Test and Training Ranges, at Nellis Air Force Base (AFB), Nevada (NV), conducted during Exercise RED FLAG 04-3. Exercise RED FLAG is a realistic combat training exercise involving the Air Forces of the US and its Allies.

Aviaţia militară israeliană a atacat duminică dimineaţa ţinte din Gaza ale mişcării islamiste Hamas, după ce militanţii palestinieni au lansat sâmbătă seara o rachetă către Israel.

Înainte de ivirea zorilor, avioane şi elicoptere de atac israeliene au lovit, printre altele, două ateliere de producţie de muniţie reactivă, infrastructuri subterane şi un complex de instruire al forţelor navale ale Hamas, potrivit unui comunicat al Tsahal (armata israeliană).

Sâmbătă, târziu, sirenele de alarmă au răsunat în oraşul Aşkelon din Israel, la nord de Fâşia Gaza, scrie Agerpres.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din localitatea de pe litoralul Mării Mediterane a declarat că o rachetă balistică trasă de pe teritoriul Palestinian a produs daune la o clădire a uneu fabric dintr-o zonă industrial.

A fost solicitată intervenţia unui genist specializat în eliminarea bombelor. Serviciile de salvare au declarat că nu au fost informate cu privire la existenţa unor răniţi, iar mass-media israeliene au raportat că racheta a aterizat într-o zonă nelocuită.

La 15 noiembrie, armata israeliană a lovit poziţii ale mişcării islamiste Hamas din Fâşia Gaza ca represalii pentru tirurile de rachete trase asupra Israelului. Tiruri care nu au fost revendicate, aşa cum este cazul şi celui de sâmbătă seara.

Nu s-au raportat răniţi nici după atacul palestinian, nici după riposta israeliană.

Armata Israelului şi-a ridicat gradul de alertă în eventualitatea unor noi tiruri de rachete care ar putea marca un an de la uciderea unui comandant al Jihadului Islamic, în Gaza, în 12 noiembrie 2019.

Hamas şi statul Israel au purtat trei războaie din 2007, iar schimburi de foc au loc sporadic.

Fâşia Gaza, unde trăiesc aproximativ două milioane de palestinieni, se află sub blocada israeliană de mai bine de un deceniu.

La putere în enclava palestiniană din 2007, Hamas a intensificat în august lansarea de baloane incendiare şi atacuri cu rachete asupra Israelului, care au răspuns cu atacuri aeriene asupra poziţiilor mişcării islamiste.

Deşi în ultima vreme în spatele atacurilor sporadice din Gaza s-au aflat şi alte facţiuni palestiniene mai mici, Israelul consideră că răspunderea este a Hamas.

În ciuda unui armistiţiu mediat de Qatar între organizaţia islamistă şi israelieni, în ultimele luni s-au produs mai multe incidente violente. Israelul, Statele Unite şi Uniunea Europeană consideră Hamas organizaţie teroristă.