Islanda instituie stare de urgență din cauza cutremurelor și riscului de erupție vulcanică

Islanda instituie stare de urgență din cauza cutremurelor și riscului de erupție vulcanicăPeninsula Reykjanes din Islanda, amenințată de erupții vulcanice. Sursa foto: Sula111 | Dreamstime.com

Islanda a proclamat starea de urgență în urma unei serii de cutremure puternice, alimentând temeri legate de posibile erupții vulcanice.

Peninsula Reykjanes din Islanda, partea de sud-vest a țării, a resimțit aceste mișcări seismice, crescând probabilitatea unei potențiale erupții în această regiune.

Șeful Poliției Naționale... proclamă starea de urgență pentru apărarea civilă din cauza activității intense de cutremure la Sundhnjukagigar, la nord de Grindavik.

Cutremurele pot deveni mai mari decât cele care au avut loc și această serie de evenimente ar putea duce la o erupție”, a transmis Departamentul de Protecție Civilă și Management de Urgență al Islandei.

Risc de erupție vulcanică în Islanda, în zilele următoare

Serviciul Meteorologic Islandez (IMO) a comunicat că există probabilitatea unei erupții în următoarele câteva zile.

Grindavik, o localitate cu aproximativ 3.000 de locuitori, se găsește la trei km sud-vest de zona în care a avut loc seria de cutremure de vineri.

Se pare că aceasta dispune de un plan de evacuare în cazul producerii unei erupții. În jurul orei 17.30, două cutremure puternice au fost simțite până în capitala Reykjavik, situată la aproximativ 40 km distanță.

Seismul s-a resimțit pe cea mai mare parte a coastei de sud a Islandei. A produs chiar și oscilații puternice ale ferestrelor și obiectelor din gospodărie.

Cel mai semnificativ cutremur, localizat la nord de Grindavik, a atins o magnitudine de 5,2, conform datelor preliminare furnizate de IMO.

Peste 24.000 de seisme raportate din octombrie

De la sfârșitul lunii octombrie s-au semnalat 24.000 de cutremure în peninsulă. În intervalul de la miezul nopții până la ora 14.00 vineri, IMO a înregistrat aproape 800 de cutremure.

Cel mai probabil scenariu este că va dura mai multe zile în loc de ore pentru ca magmei să ajungă la suprafață.

Dacă ar apărea o fisură acolo unde activitatea seismică este acum cea mai intensă, lava ar curge spre sud-est și spre vest, dar nu și spre Grindavik”, a transmis IMO.

Complexul Blue Lagoon, aflat în apropierea localității Grindavik, și-a suspendat activitatea joi, în prevenția unei noi serii de cutremure. Locul e renumit pentru băile sale geotermale și hotelurile de lux.

Blue Lagoon din islanda, închis din cauza activității vulcanice

Blue Lagoon, Islanda. Sursa foto: Surangaw | Dreamstime.com

Într-o declarație emisă vineri, agenția a comunicat că locuitorii trebuie să părăsească orașul cât mai repede. Dar, s-a evidențiat că nu este vorba despre o „evacuare de urgență”. Astfel, cetățenii au fost îndemnați în același timp să „rămână calmi, deoarece e suficient timp pentru a reacționa”.

Islanda, una dintre cele mai active regiuni din lume

Islanda se numără printre cele mai active regiuni geologice din lume. Țara are aproximativ 30 de situri vulcanice active.

Erupțiile apar atunci când magma, având o densitate mai mică decât roca solidă din jur, se ridică de la adâncimile pământului la suprafață.

În luna iulie, Litli-Hrutur, cunoscut și sub numele de Micul Berbec, a erupt în zona Fagradalsfjall. A devenit o atracție turistică pentru cei interesați de „cel mai nou vulcan bebeluș din lume”.

Recomandările noastre