Cele mai grave erupții vulcanice din istorie: Fenomenele care au condus la moartea a zeci de mii de oameni. FOTO

Cele mai grave erupții vulcanice din istorie: Fenomenele care au condus la moartea a zeci de mii de oameni. FOTO Sursă: Corey A Ford | Dreamstime.com

De-a lungul istoriei Terrei, au avut loc numeroase erupții vulcanice, unele chiar cu sute de ani în urmă, provocând daune uriașe în împrejurimi. În timp ce unele erupții au condus la dispariția dinozaurilor, altele au ucis sute de oameni și au lăsat zeci de mii de persoane fără adăpost. Un vulcan erupe atunci când nu mai poate reține magma fierbinte și arzătoare în interior. Atunci când magmei vechi i se adaugă magmă nouă, rezultă o erupție care poate fi masivă și extrem de distructivă sau, după caz, minoră, în funcție de presiunea pe care gazele interne și magma o exercită asupra vulcanului. Iată, însă, cele mai letale cinci erupții vulcanice!

Vulcanii funcționează în baza unei științe oarecum ciudate. Unele voci susțin că erupțiile vulcanice au bune pentru Terra, întrucât dacă magma este ținută în interior mai mult timp decât în mod normal, aceasta poate fi mult mai distructivă. Omenirea s-a confruntat cu multe erupții vulcanice de-a lungul istoriei. Putem spune că acestea au făcut parte din procesul de evoluție al Terrei, chiar și atunci când nu existau ființe umane.

Care au fost consecințele lor și ce știm despre ele? În continuare, vă prezentăm cinci erupții din istoria antică care, dacă s-ar fi produs în lumea de astăzi, întreaga viață de pe Pământ ar fi fost afectată sau chiar ar fi luat sfârșit.

„Capcanele Deccan” și stingerea vieții cretacice

În urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, cu mult înainte de existența vieții umane, a avut loc o erupție care este considerată de unii cercetători a fi motivul din spatele dispariției dinozaurilor. Deccan este una dintre cele mai mari provincii vulcanice din lume, cu o suprafață de 500.000 de kilometri pătrați din vestul subcontinentului indian central. Este un imens platou zgrunțuros care s-a format atunci când lava topită s-a solidificat și s-a transformat în rocă. O parte din crusta acestui vulcan are o grosime de peste 2 kilometri sau mai mult de 1,2 metri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Twitter

În cele din urmă, a jucat un rol în încheierea perioadei cretacice. Ceea ce este interesant la această erupție vulcanică este că a fost atât de puternică încât a dat naștere unei lave de 1,5 km adâncime pe o suprafață similară cu cea a statului California. Imaginați-vă că lumea de astăzi se confruntă cu o erupție similară. Cât de drastic ar fi impactul unei astfel de erupții!

Sursă: Corey A Ford | Dreamstime.com

Erupția muntelui Tambura, una dintre cele mai grave din istorie

În urmă cu aproximativ 10.000 de ani, un vulcan obscur din Indonezia, Muntele Tambora, a explodat. Muntele Tambora este situat pe coasta de nord a insulei Sumbava și are o înălțime de aproximativ 9.354 de metri. În aprilie 1815, după fluxuri piroclastice recurente și tsunami, explozia a avut loc pe 10 aprilie în același an, ucigând aproximativ 10.000 de locuitori ai insulei și provocând o catastrofă ecologică.

Sursă: Muzahar Muzahar | Dreamstime.com

Mai mult de 100 de mega tone de sulf au fost eliberate în aer, ceea ce a condus la o ceață ecologică ce s-a menținut aproximativ trei ani, potrivit Scientific American. Sute de ani mai târziu, aceasta este încă cunoscută ca fiind una dintre cele mai grave explozii vulcanice din istorie.

Cutremurul care a condus la erupția unui vulcan Pinatubo

La muntele Pinatubo există mai mulți vulcani, situația în Insula Luzon din Filipine. La 16 iulie 1990, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit nucleul Pământului și este cunoscut ca fiind motivul erupției care a avut loc aproximativ un an mai târziu, în iunie 1991.

Oamenii de știință susțin că cutremurul a declanșat vulcanul care se afla în stare latentă sub scoarța terestră, care a devenit în cele din urmă motivul exploziei în care până la 800 de persoane au fost ucise, în timp ce aproximativ 100.000 de oameni au rămas fără adăpost.

Sursă: Alyona Boiko | Dreamstime.com

Pe data de 15 iunie 1991, explozia a condus la evacuarea în atmosferă a unor cantități de sulf în valoare de milioane de tone, ceea ce a condus la scăderea temperaturii la nivel global pentru următorii câțiva ani. 

Locul unde 25.000 de persoane și-au pierdut viața

Novedo Del Ruiz, cunoscut și sub numele de La Mesa de Herveo, este un stratovulcan, situat la granița dintre Caldar și Tolima, în Columbia, între lanțurile muntoase ale Anzilor și Cordillera Central. Pe data de 13 noiembrie 1985, a erupt de două ori din cauza unei acumulări de magmă vâscoasă în gâtul său. Magma groasă, înlocuită cu cenușă și noroi, s-a scurs de-a lungul acoperind o suprafață mare și topind calota de gheață a muntelui.

Sursă: Carolina Jaramillo | Dreamstime.com

Aproximativ 25.000 de persoane au fost ucise din cauza erupției, în timp ce alte 1.000 de victime au fost raportate din cauza fluxului de magmă noroioasă. Erupția este încă cunoscută ca fiind una dintre cele mai grave erupții vulcanice din istorie.

Erupția distructivă a muntelui Krakatoa

Pe data de 27 august 1883, a avut loc o erupție vulcanică care a afectat oameni de la kilometri distanță. Krakatoa, o insulă mică, dar locuită, este situată în Indonezia, în strâmtoarea Sunda. Erupția nu a reprezentat ceva punctual. Ea a luat amploare treptat, începând cu 20 mai 1883 și atingând apogeul pe 27 august în același an. Mici șocuri cutremurătoare au urmat în lunile de după prima erupție, provocând cutremure bruște și continuând adesea pe tot parcursul zilei.

Pe 21 mai, fărâme subțiri de cenușă au început să apară în aer, iar efectele au continuat timp de 8-9 săptămâni. Pe 21 august, cutremurele și fumul s-au intensificat și a avut loc o ploaie de piatră ponce și cenușă. Ziua de 26 august a fost urmată de o explozie violentă care a continuat până în dimineața zilei de 27 august. Erupția a fost de o asemenea amploare, încât a putut fi auzită chiar și în India.

Sursă: Adambowers Dreamstime.com

Erupția a provocat mari pierderi de vieți omenești și a lăsat totul în întuneric dens. A provocat un efect magnetic asupra mediului înconjurător și s-a raportat că până și acele busolei s-au mișcat violent timp de multe zile după eveniment.