Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > ISIS se mută în Libia. ONG-urile pro-imigrație îl „ajută” pe al Baghdadi să se răzbune?
ISIS se mută în Libia. ONG-urile pro-imigrație îl „ajută” pe al Baghdadi să se răzbune?

ISIS se mută în Libia. ONG-urile pro-imigrație îl „ajută” pe al Baghdadi să se răzbune?

În ciuda tuturor anunțurilor triumfătoare ale forțelor care au combătut Statul Islamic, Abu Bakr al Baghdadi, califul ISIS, este și viu și liber.

Mai mult, acum pregătește o nouă lovitură spectaculoasă. Cel puțin asta susține fostul ministru irakian de Interne, Baqir Jabr al Zubaidi. Al Zubaidi pare să știe ce spune. Nu numai că a condus departamentul de securitate care a luptat împotriva ISIS, dar este unul dintre cei mai influenți lideri ai Consiliului Islamic Suprem din Irak. Avertismentele sale ar trebui luate în considerare, mai ales că anunță o nouă strategie a teroriștilor islamici. Baqir Jabr al Zubaidi susține că teroristul numărul 1 al lumii s-ar afla acum în Libia și afirmă că informația i-ar fi parvenit în timpul acțiunilor desfășurate în ultimele săptămâni împotriva celulelor teroriste care sunt încă active în nordul țării. „Știm că este în Libia”, le-a declarat al Zubaidi ziariștilor irakieni conform Agenției Nova. Asta nu înseamnă că a abandonat lupta din Orientul Mijlociu.

Dimpotrivă, încearcă să ridice din nou la luptă celulele jihadiste inactive din Siria și Irak și le incită să treacă la atacuri teroriste pe scară largă. Această nouă campanie de atentate nu ar fi, însă, decât o diversiune, lasă să se înțeleagă fostul ministru irakian de Interne, care crede că liderul ISIS are în prezent o altă prioritate- să implanteze jihadul pe continentul negru, mai aproape de Europa. Declarațiile lui al Zubaidi nu sunt sunt singurele avertismente legate de interesul ISIS pentru Africa de Nord. În urmă cu numai câteva săptămâni, un lider libian al ISIS a lansat amenințări și proclamații din inima Saharei, într-o înregistrare video de patruzeci de minute prezentată pe canalele sociale folosite de teroriști. Mutarea centrului de greutate în Nordul Africii nu ar fi prima schimbare majoră de strategie a ISIS, o organizație care a dat dovadă, de-a lungul anilor, că este capabilă de transformări spectaculoase pentru a supraviețui.

Înființată ca o sucursală irakiană a Al Qaeda în 2005, ISIS s-a afirmat plenar după căderea lui Saddam Hussein. Al Baghdadi a luat comanda grupului fundamentalist în 2010, iar, un an mai târziu, organizația și-a extins operațiunile în Siria, sprijinind cele mai extremiste celule ale opoziției față de Assad încă din primele luni ale războiului civil. Apoi, al Baghdadi i-a condus pe jihadiști în campanii de un succes răsunător atât în Irak, cât și în Siria, totul culminând cu anunțul privind înființarea Califatului Islamic. Prăbușirea completă a acestui stat jihadist la sfârșitul anului trecut, nu l-a făcut pe .al-Baghdadi să renunțe la luptă. Intenția sa de a declanșa jihadul în Africa a fost, de altfel, anunțată clar în ultimul său mesaj video. Liderul ISIS i-a încurajat pe extremiștii africani să se alăture cauzei războiului sfânt și să declanșeze acțiuni teroriste.

Iar mesajul său se pare că a fost auzit. Din aprilie și până în prezent, au fost înregistrate cel puțin patru atacuri de proporții ale ISIS în Libia, ca să nu mai vorbim de acțiunile islamiste din Mali și Burkina Faso. Centrul de operațiuni al ISIS va rămâne, deocamdată, în Libia, din cel puțin două motive. În primul rând pentru că această țară aflată în plin război civil nu este capabilă să lupte contra terorismului. În al doilea rând, nu trebuie uitat faptul că Libia se află în apropierea Europei și că este placa turnantă a imigrației ilegale spre Europa. Visul lui al Baghdadi este să atace din nou Europa, iar acțiunile din ultima vreme ale ONG-urilor proimigrație, susținute de Germania și Franța, ar putea să-i dea această șansă mai curând decât credem. Nu e o speculație răuvoitoare din partea mea. Noua eroină a proeuropenilor, Carola Rackete (căpitanul Sea Watch 3 care este pus sub acuzare în Italia pentru facilitarea imigrației ilegale și încălcarea codului de navigație) a lansat recent un apel în care cere, nici mai mult, nici mai puțin, decât ca celor 500.000 de imigranți aflați acum în Libia să li se asigure un coridor sigur pentru a ajunge în Europa. Că printre ei s-ar putea afla și jihadiști, nu pare să o intereseze pe Racjete. Să nu credeți cumva că e vorba de delirul unei rătăcite. În spatele acestei „eroine a imigranților” se află unii dintre cei mai importanți lideri politici din UE. O dovedesc premiile acordate ONG-istei, dar și presiunile internaționale uriașe care se fac în favoarea ei.

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News