Jocul intereselor din Orientul Mijlociu avantajează Statul Islamic. Profitând de haosul din zonă,grupul terorist pare din nou capabil să desfășoare acțiuni pe scară largă împotriva armatei lui Bashar al-Assad.
Dar asta nu e tot, cum războiul e pe cale să reizbucnească, toate forțele implicate caută aliați,chiar și în rândul celor mai detestați inamici. Așa se face că ISIS profită de tensiunile dintre Israel și Iran, iar turcii au ajuns în aceeași tabără cu israelienii
De cealaltă parte, Iranul anunță că va participa la consolidarea capacităților de apărare amtieriană ale Siriei, astfel încât Damascul să poată respige atacurile israeliene și americane. Siria și Iranul au semnat recent un amplu acord care prevede extinderea cooperării militare și de securitate, dar și continuarea coordonării între forțele armate ale celor două țări.
„Dacă administrațiile americane ar fi putut să subjuge Siria, Iranul și axa de rezistență, nu ar fi ezitat nicio clipă”, a declarat generalul iranian Baqeri,care acuză Israelul că este un „partener puternic” al SUA în războiul împotriva Siriei. Potrivit lui Baqeri, grupurile teroriste care acționează în Siria sunt o parte a acestei agresiuni americano-israeliene.
La rândul lor, Statele Unite și Israel susțin că Iranul și milițiile Hezbollah nu numai că au o mare responsabilitate privind destabilizarea Siriei, dar pun la cale „atacuri teroriste” împotriva SUA și a statului Israel. De altfel,îngrijorați de creșterea prezenței militare a Teheranului în zonă, israelienii, cu ajutor direct și indirect din partea Statelor Unite, atacă în mod constant diferite „ținte iraniene” din Siria. Loviturile aeriene au, însă, și un efect secundar nedorit, pentru că ajută practic atacurile declanșate de grupurile legate de al-Qaeda și ISIS împotriva pozițiilor deținute de armata siriană și aliații iranieni ai acesteia.
Este război! Militarii turci doboară avioanele Siriei. Video de senzație
Războiul din Siria împlineşte 9 ani: Cum a prosperat Bashar Assad
Israelienii nu prea au, însă, de ales, pentru că marea lor preocupare este infrastructura militară în creștere a forțelor pro-iraniene în Siria și, mai ales, în apropiere de al-Bukamal, la granița dintre Siria și Irak. În aceste condiții, acordul încheiat de Iran cu Siria privind posibila desfășurare a unor sisteme suplimentare de apărare aeriană este un pas logic prin care Teheranul încearcă să-și protejeze propriile interese.
Din păcate,acest nou acord nu face decât să mărească tensiunile din regiune, într-o perioadă în care luptele par să se intensifice din nou. Pe 8 și 9 iulie, armata siriană și milițiile susținute de turci s-au confruntat din nou la vest de Alep.. Potrivit unor surse din rândul milițiilor sprijinite de Ankara, armata a distrus cel puțin un buldozer și a ucis 2 membri ai Frontului Național pentru Eliberare.
Mai mult, în sudul regiunii Idlib, armata siriană a blocat pozițiile jihadiștilor din Hayat Tahrir al-Sham, după ce grupul terorist și-a întărit pozițiile profitând de acordul de încetare a focului. De altfel, încă de la semnarea acordului de încetare a focului dntre Turcia și Rusia pe 5 martie, Hayat Tahrir al-Sham acționează continuu pentru consolidarea pozițiilor sale în sudul provinciei Idlib.
În ciuda patrulelor comune ruso-turce care acționează de-a lungul autostrăzii M4, zona de securitate convenită între Moscova și Ankara rămâne de fapt în mâna juhadiștilor din Idlib. Marele câștigător pare să fie Statul Islamic, care reușește să se reorganizeze. Surse apropiate ISIS au anunțat că unități ale grupării teroriste au organizat o ambuscadă împotriva forțelor pro-guvernamentale în deșertul Homs-Deir Ezzor și au reușit să distrugă cel puțin un vehicul,notează site-ul zerohedge.com.
Deși aceste afirmații nu au putut fi confirmate din surse inependente,sunt tot mai numeroase semnalele care arată că în Siria centrală atacurile ISIS s-au înmulțit, iar forțele guvernamentale desfășoară operațiuni pe scară largă încercând să elimine pericolul terorist. Chiar mai grav este faptul că evoluțiile din zonă par să fi pus Israelul și Iranul pe o traiectorie care pare să facă inevitabil un război deschis, cu toate consecințele care decurg de aici.