Războiul din Siria împlineşte 9 ani: Cum a prosperat Bashar Assad

Războiul din Siria împlineşte 9 ani: Cum a prosperat Bashar Assad

USA TODAY - Are studii de medic oftalmolog. Îi plac gadget-urile high-tech şi muzica country. Şi s-ar putea dovedi a fi unul din cei mai barbari lideri politici ai secolului 21.

Regimul îmbibat de sânge al preşedintelui sirian Bashar Assad - înalt, timid şi potrivit tuturor mărturiilor moştenitor improbabil şi conservator al naţiunii siriene - a surpavieţuit rebeliunii politice, insurgenţei virulente şi condamnării internaţionale care durează de aproape un deceniu.

Assad a rezistat la putere în vreme ce alţi despoţi din Orientul Mijlociu au căzut, în timp ce liderii lumii au lansat demersuri agresive de a-l înlătura şi poporul sirian implora pacea.

La 15 martie se împlinesc nouă ani de la protestele din Siria care făceau apel la reforme democratice şi extinderea libertăţilor şi care au declanşat un război civil cu efecte care au depăşit mult frontierele ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceea ce a început ca o revoltă plină de speranţe a luat proporţiile unui conflict devastator şi greu de soluţionat, care a contribuit la cea mai gravă criză a refugiaţilor de la al doilea război mondial. Războiul din Siria a dus la moarte sute de mii de oameni, a dislocat milioane şi a ajutat la ascensiunea - şi apoi consolidarea - organizaţiei teroriste Stat Islamic.

De asemenea, a atras SUA, Iranul, Israelul, Rusia şi Turcia într-o confruntare complicată şi potenţial periculoasă care scapă observării occidentale.

Povestea supravieţuirii lui Assad - şi a dezintegrării Siriei - ţine parţial de neomenia personală şi parţial de indiferenţa internaţională. Cu cinci ani în urmă, Assad a recunoscut într-un discurs televizat că armata sa este obosită şi că militarii lui pierd teren.

Acum, majoritatea Siriei a revenit sub controlul lui Assad, în timp ce armata lui şi aliaţii ei ruşi bombardează ultimele petice de teritoriu aflat în posesia rebelilor pentru a-i supune, deşi unii sirieni influenţi care locuiesc în exil cred că regimul lui Assad se destramă.