Evenimentul Zilei > EVZ Special > ISIS renaște! SUA și Israelul dau, fără să vrea, o mână de ajutor teroriștilor?
ISIS renaște! SUA și Israelul dau, fără să vrea, o mână de ajutor teroriștilor?

ISIS renaște! SUA și Israelul dau, fără să vrea, o mână de ajutor teroriștilor?

Jocul intereselor din Orientul Mijlociu avantajează Statul Islamic. Profitând de haosul din zonă,grupul terorist pare din nou capabil să desfășoare acțiuni pe scară largă împotriva armatei lui Bashar al-Assad.

Dar asta nu e tot, cum războiul e pe cale să reizbucnească, toate forțele implicate caută aliați,chiar și în rândul celor mai detestați inamici. Așa se face că ISIS profită de tensiunile dintre Israel și Iran, iar turcii au ajuns în aceeași tabără cu israelienii

De cealaltă parte, Iranul anunță că va participa la consolidarea capacităților de apărare amtieriană ale Siriei, astfel încât Damascul să poată respige atacurile israeliene și americane. Siria și Iranul au semnat recent un amplu acord care prevede extinderea cooperării militare și de securitate, dar și continuarea coordonării între forțele armate ale celor două țări.

„Dacă administrațiile americane ar fi putut să subjuge Siria, Iranul și axa de rezistență, nu ar fi ezitat nicio clipă”, a declarat generalul iranian  Baqeri,care acuză Israelul că este un „partener puternic” al SUA în războiul împotriva Siriei. Potrivit lui Baqeri, grupurile teroriste care acționează în Siria sunt o parte a acestei agresiuni americano-israeliene.

La rândul lor, Statele Unite și Israel susțin că Iranul și milițiile  Hezbollah nu numai că au o mare responsabilitate privind  destabilizarea Siriei, dar pun la cale „atacuri teroriste” împotriva SUA și a statului Israel. De altfel,îngrijorați de creșterea prezenței militare a Teheranului în zonă, israelienii, cu ajutor direct și indirect din partea Statelor Unite, atacă în mod constant diferite „ținte iraniene” din Siria. Loviturile aeriene au, însă, și un efect secundar nedorit, pentru că ajută practic atacurile  declanșate de grupurile legate de al-Qaeda și ISIS împotriva pozițiilor deținute de armata siriană și aliații iranieni ai acesteia.


Este război! Militarii turci doboară avioanele Siriei. Video de senzație

Războiul din Siria împlineşte 9 ani: Cum a prosperat Bashar Assad


Israelienii nu prea au, însă, de ales, pentru că marea lor preocupare este infrastructura militară în creștere a forțelor pro-iraniene în Siria și, mai ales, în apropiere de al-Bukamal, la granița dintre Siria și Irak. În aceste condiții, acordul încheiat de Iran cu Siria privind posibila desfășurare a unor sisteme suplimentare de apărare aeriană este un pas logic prin care Teheranul încearcă să-și protejeze propriile interese.

Din păcate,acest nou acord nu face decât să mărească tensiunile din regiune, într-o perioadă în care luptele par să se intensifice din nou. Pe 8 și 9 iulie, armata siriană și milițiile susținute de turci s-au confruntat din nou la vest de Alep.. Potrivit unor surse din rândul milițiilor sprijinite de Ankara, armata a distrus cel puțin un buldozer și a ucis 2 membri ai Frontului Național pentru Eliberare.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: