Evenimentul Zilei > International > ISIS nu va dispărea NICIODATĂ. 15 grupări teroriste se antrenează din greu să le ia locul JIHADIŞTILOR dacă vor fi înfrânţi de coaliţia internaţională
ISIS nu va dispărea NICIODATĂ. 15 grupări teroriste se antrenează din greu să le ia locul JIHADIŞTILOR dacă vor fi înfrânţi de coaliţia internaţională

ISIS nu va dispărea NICIODATĂ. 15 grupări teroriste se antrenează din greu să le ia locul JIHADIŞTILOR dacă vor fi înfrânţi de coaliţia internaţională

Gruparea Statul Islamic are slabe şanse să dispară din peisajul internaţional, asta după ce 15 grupări teroriste din Siria se pregătesc să le ia locul jihadiştilor bombardaţi din toate părţile.

Aceste grupări au structure territorial extrem de puternice şi numeroase. 65.000 de luptători ai acestor organizaţii sunt pregătiţi să umple golul pe care îl va lăsa la un moment ISIS în Siria.

Într-un raport susţinut de fostul premier Tony Blair se arată că unele din aceste grupuri au planuri de a ataca Vestul, gruparea numărul unu fiind una legată de divizia siriană a Al-Qaedei: Jabhat al-Nusra.

Aceste grupări avertizează coaliţia britanică şi afirmă că atacurile asupra ISIS ar putea fi un eşec strategic dacă se ignoră celelalte grupări care operează în ţară şi că 60% dintre grupările rebele sunt unele extremist, scrie DailyMail.

Jabar al Nusra déjà controlează o bună parte a teritoriului din nord-vestul Siriei şi şi-a impus legea extrem de strict printre locuitori, luptând cu rebelii sirieni, dar şi cu forţele loiale regimului Bashar al-Assad.

“Concentrarea militară asupra ISIS nu ia în considerare şi celelalte grupări din Siria cu aceeaşi ideologie şi ambiţii. Studiu nostru asupra celor 48 de facţiuni rebele din Siria arată că 33%, aproape 100.000 de luptători, au aceeaşi ideologie ca şi ISIS. Dacă ne referim la cei care sunt de acord cu un Stat guvernat de legea islamică, procentul sare la 60%. Trebuie să realizăm că este o chestiune globală”, se arată în raport.

Liderul grupării Jabhat al-Nusra, Abu Muhammad Golani, a infirmat orice intenţie de a ataca Vestul, în timpul unui interviu acordat televiziunii Al Jazeera anul acesta, însă purtătorul de cuvânt al grupării, Abu Firas al-Suri, spune că ţintele organizaţiei nu sunt limitate la Siria.

Jaish al-Islam, gruparea care are cel mai mare număr de membri din toată organizaţia, se caracterizează ca fiind naţionalistă islamistă şi spun că adepţii ei se concentrează pe lupta împotriva regimului. Vasta majoritate a militanţilor săi sunt sirieni, nu jihadişti străni.

Raportul mai scrie şi despre Ahrar al-Sham, un grup puternic din nordul Siriei care are o ideologie similară cu cea a ISIS.