Evenimentul Zilei > International > ISIS nu moare și nu se predă! Grupul terorist a profitat de retragerea SUA din Siria pentru a se regrupa
ISIS nu moare și nu se predă! Grupul terorist a profitat de retragerea SUA din Siria pentru a se regrupa

ISIS nu moare și nu se predă! Grupul terorist a profitat de retragerea SUA din Siria pentru a se regrupa

Grupul terorist ISIS a profitat atât de retragerea SUA din nord-estul Siriei, cât și de operațiunea militară turcă, pentru a se regrupa. Organizația ar putea pregăti noi atacuri în Occident, conform unui raport al Pentagonului dat publicității marți.

Decizia lui Trump a permis Turciei să organizeze o ofensivă pentru distrugerea militanților kurzi, care au luptat împotriva ISIS și aveau închisori pentru extremiștii prinși în zona unde erau efectiv autonomi, în nordul Siriei.
„ISIS a folosit incursiunea turcă și retragerea ulterioară a trupelor americane pentru a-și reface forțele și resursele din Siria, dar și pentru a-și întări capacitatea de a planifica atacuri peste graniță”, susține Biroul Inspectoratului General din cadrul Departamentului Apărării.
Biroul, care reprezintă un grup independent de investigare, a adăugat că ISIS „va avea probabil timpul și spațiul necesar pentru a viza Occidentul și pentru a oferi sprijin celor 19 sucursale și rețele globale ale acesteia”, se arată în raport, care citează date furnizate de Agenția de Informații pentru Apărare (Defense Intelligence Agency – DIA).
Pe termen lung, „va încerca probabil să recâștige controlul asupra unor centre urbane din Siria și să-și extindă influența la nivel global”, a adăugat inspectorul general, citând DIA.
Moartea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, care a fost ucis în timpul unui raid al forțelor speciale ale SUA la 26 de octombrie, „va avea, cel mai probabil, un efect redus asupra capacității ISIS de a se redezvolta”, susține DIA, potrivit raportului menționat.
ISIS a „activat celulele adormite pentru a crește numărul atacurilor” împotriva luptătorilor din Forțele Democratice Siriene conduse de kurzi, pe care s-au bazat Statele Unite în lupta împotriva ISIS.
Raportul susține că forțele americane din Siria continuă să-i înarmeze pe luptătorii SDF, dar au încetat antrenamentul acestora. Până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, SDF dispunea de aproximativ 100.000 de luptători, conform documentului dat publicității.