ISAILA: Viata sexuala a unui "partener multiplu"

ISAILA: Viata sexuala a unui "partener multiplu"

Emilian Isaila: "Sau mica spovedanie din cabinetul medical".

Formularea din chestionarul de analize tradus din franceza de subordonatii ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, enerveaza atat femeile, cat si barbatii.

Foarte multe doamne care au vrut sa beneficieze de initiativa guvernului s-au trezit fata-n fata cu medicul de familie pe care l-au perceput ca pe un preot. „Am pacatuit domnule doctor, am facut sex cu mai mult de sase parteneri multipli”.

Din cate am priceput, formularea are justificare medicala, dar intr-o tara plina de prejudecati, e normal ca femeile sa se simta agresate.

Cifra sase e stabilita statistic in functie de frecventa infestarii cu un virus ce produce cancerul de col. Dar in chestionarul respectiv nu se specifica nimic in ceea ce priveste rostul intrebarii si, asociata cu cea legata despre inceperea vietii sexuale, pare mai mult un demers de ordin moral decat medical.

E firesc ca multe femei sa se simta agresate. Dar totusi, relatia medic-pacient ar trebui sa fie la fel de confidentiala precum cea dintre preot si crestin venit la spovedanie.

Intrebarea din chestionar e perfect inutila. Medicii nu vor primi raspunsuri adevarate. A cerceta o femeie in legatura cu viata intima e la fel cum ai cerceta un barbat despre acelasi lucru, dar pe dos. Raspunsurile obtinute de la femei in legatura cu partenerii lor tind catre zero, iar cele obtinute de la barbati in legatura cu partenerele lor tind catre infinit.

Cei mai multi barbati au despre viata lor sexuala o viziune asemanatoare cu aceea pe care o au despre o partida de pescuit, de vanatoare sau de condus automobilul. Intreaba un barbat cate femei a cucerit in ultima saptamana si vei obtine un raspuns ce contine o cifra asemanatoare cu pestii prinsi in weekend in Delta.

Niciuna nu e reala. Barbatul, redus de Ministerul Sanatatii la starea de „partener multiplu”, isi vede viata ca pe un sir neintrerupt de cuceriri care nu au nicio legatura cu realitatea. Cred ca nu intamplator nu exista scriitoare importanta de literatura s.f.

Medicii obtineau de la femei un raspuns mult mai cinstit daca puneau intrebarea in trei trepte: „Ati avut mai mult de un „partener multiplu”? Prin absurd, s-a intamplat sa aveti mai mult de doi? Ati suferit vreun accident emotional in existenta dumneavoastra si ati facut dragoste cu mai mult de trei barbati?”

Daca femeile raspundeau doar la prima intrebare era clar ca se incadreaza in segmentul neimportant din punct de vedere medical (<6), daca raspundeau si la a doua intrebare inseamna ca au depasit putin intervalul superior de „parteneri multipli”, iar daca raspundeau si la a treia, in mod clar aveau nevoie de investigatii suplimentare.

Pe „partenerii multipli” nu-i intreaba niciun doctor despre viata lor sexuala decat atunci cand au SIDA sau sifilis si devin un real pericol si asta pentru ca raspunsurile obtinute nu au niciun fel de logica. Cifrele sunt prea mari.

Din nou o institutie o da in bara si transforma o intentie buna intr-o gluma din cauza faptului ca imprumuta proceduri de la altii si le aplica de-a valma fara sa tina seama de oameni, de problemele si de sensibilitatile lor.

De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila

Ne puteți urmări și pe Google News