ISAILA: Lady Di, eroismul ascuns al printesei

ISAILA: Lady Di, eroismul ascuns al printesei

Emilian Isaila: "A purtat pe umeri povara femeilor din societatea de azi".

Ieri s-au implinit zece ani de la moartea Printesei Diana. Imi amintesc figura devastata a sotiei mele, care aproape a izbucnit in lacrimi cand a aflat despre moartea ei. Pentru mine nu a insemnat mare lucru si nici nu-mi prea placea de Lady Di. Nu intelegeam de ce a sucit mintea Planetei, de ce se bat fotoreporterii sa obtina o imagine cu ea si de ce presa occidentala facuse o adevarata obsesie pentru viata ei personala. Nici macar nu mi se parea prea draguta.

E adevarat ca stirea accidentului si a mortii a fost o poveste importanta. Am citit articolele si m-am uitat la televizor. Cu timpul am ramas la fel de intrigat de magnetismul personalitatii ei si socat de faptul ca, in toti acesti zece ani, publicul occidental a ramas la fel de obsedat de Lady Di.

Suferinta ei alaturi de printul mostenitor al tronului Regatului Unit  a fost o problema majora pentru britanici si nu numai pentru ei. Charles era indragostit de Camila, dar s-a casatorit cu o fata blonda, subtire si inocenta. Charles si Diana au avut o casnicie nefericita. Cei doi s-au despartit, iar ea a murit intr-un accident de masina. Charles s-a insurat apoi cu Camila. Sfarsit de poveste.

Cred ca din acest moment incep oamenii sa fie fascinati de Diana. De fapt, sunt fascinati de povestea adevarata - o imbinare de grandoare, de frumusete, de culoare, rochii stralucitoare si tristete, regimuri de slabit, depresie, iubire, secrete, pacate, minciuna, vinovatie si pasiune pe care nu o gasesti nici in cel mai bun roman scris vreodata.

Am inteles ce a insemnat Diana pentru oameni anul acesta, intr-o duminica dupa-amiaza de mai, cand ma aflam cu sotia si fiica mea la Sinaia. Ne apropiaseram de Castelul Peles si ne intrebam daca Maria, fiica noastra de doi ani si patru luni la acea vreme, va fi interesata sa-l viziteze. I-am spus: „Maria, vrei sa vezi un castel de poveste ca acela din cartea cu cele 12 printese?”, „Da!”, a raspuns ea. Rareori am vazut o persoana mai fascinata de un muzeu cum a fost fiica mea in acea dupa-amiaza.

De fapt, Lady Di a reprezentat si mai reprezinta pentru fiecare adult din societatea noastra amintirea povestilor cu printi si printese din copilarie. Chiar pare interesant sa fii martorul unui basm, sa asisti la el si sa-ti dai cu parerea, un basm adevarat care se termina dramatic.

Lady Di a imprumutat si a purtat povara fericirii si nefericirii femeilor din societatea de astazi. A dus aceleasi lupte, a castigat si a pierdut aceleasi batalii. A iubit si a fost inselata. A luptat sa joace un rol in societate si a fost tradata de cei in care a avut incredere. A nascut si a incercat sa fie o mama buna. S-a invinovatit si a crezut ca baietii ei n-o iubesc.

A luptat cu prejudecatile uneia dintre cele mai conservatoare familii din lume, cea regala. A fost infranta si alungata de la palat, iar cand a crezut ca, in sfarsit, a gasit calea sa ajute oamenii si sa fie fericita, a murit. Aceasta e povestea Dianei, aceasta e povestea femeii contemporane care creste visand ca va fi salvata de un print si lupta intreaga existenta sa faca fata in rolul de sotie, mama si iubita, iar, din cand in cand, ii salveaza pe cei din jur cu un zambet.

De acelasi autor cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila

Ne puteți urmări și pe Google News