ISAILĂ: Cine salvează oraşul?

ISAILĂ: Cine salvează oraşul?

BULETIN DE BUCUREŞTI: "Gata. S-a intrat pe ultima sută de metri. Partidele se pregătesc să anunţe candidaţii pentru Bucureşti."

Gata. S-a intrat pe ultima sută de metri. Partidele se pregătesc să anunţe candidaţii pentru Bucureşti. Se vehiculează nume. Se negociază. Se fac sondaje. Se iau decizii. Capitala reprezintă confruntarea decisivă în ce priveşte câştigarea alegerilor. Tendinţa dată de ultimii ani e aceea ca partidul sau coaliţia care câştigă Bucureştiul să câştige şi România. Iată de ce alegerile pentru primărie sunt atât de importante.

În aceste zile se caută nume, iar echipele de campanie caută soluţii să ajungă cu un mesaj coerent la cetăţeni.

Traficul şi transportul în comun sunt de departe cele mai crunte pariuri ale viitorului edil. Nu cred că va exista vreun candidat care să aibă şanse cât de cât fără să răspundă convingător la problemele legate de trafic.

Alte subiecte fierbinţi sunt cele legate de construcţiile haotice din oraş. Şi aici viitorii candidaţi ar trebui să vină cu o viziune. După cum arată oraşul în aceste zile, oamenii au senzaţia că nu există plan de urbanism şi, dacă există unul, nu-l respectă nimeni.

Câinii fără stăpâni şi parcurile sunt alte subiecte importante ce ar trebui discutate în campanie. Vorba unui posibil candidat care a declarat pentru „Evenimentul zilei“ că „oraşul are atâtea probleme încât o să rămână şi pentru generaţiile viitoare“.

De fapt, din ce se profilează la orizont, se pare că vom asista pentru prima dată la o confruntare între persoane şi programe şi nu la una între partide politice. Pentru prima dată din 1990 încoace, primăria va merge la cel care va apărea în ochii alegătorilor mai gospodar şi mai hotărât să rezolve cât mai multe dintre problemele oraşului.

Din acest motiv, sarcina partidelor în a alege candidatul este una dificilă. Formaţiunile politice care vor cădea în capcana de a căuta întruchiparea lui Traian Băsescu din 2000 vor avea de pierdut. Situaţia de atunci nu are nicio legătură cu cea de acum. În acel an, bucureştenii au votat un personaj care să fie o contrapondere la dominaţia PSD. În 2008, alegătorii caută un personaj pe care să-l investească cu încrederea lor în schimbul promisiunii că va transforma oraşul într-unul locuibil, scoţându-l din haosul de acum.

Va câştiga acel candidat care le va putea transmite alegătorilor un mesaj clar - eu sunt primarul care va face din Bucureşti un oraş prietenos.

Din toate numele vehiculate în aceste zile, din toate ezitările formaţiunilor politice, din toate mesajele amestecate, un lucru e sigur. Bucureştiul mai are o problemă. A început să-şi caute primarul.

De acelaşi autor, citiţi şi „Stockholm 330“.

Ne puteți urmări și pe Google News