La aproape 5.000 de kilometri est de Casa Albă, un portret al candidatului la președinția SUA, Joe Biden, se profilează asupra casei strămoșilor săi din Ballina, pe coasta de vest a Irlandei.
Aici, rudele îndepărtate și rezidenții sunt mândri să-l vadă pe unul de-al lor cum îl provoacă pe Donald Trump.
„Evident, îl susținem complet pe Joe Biden, suntem în spatele lui”, a declarat pentru AFP Laurita Blewitt, verișoară îndepărtată a candidatului democrat. „Avem această legătură de familie, această prietenie, această relație cu el”, adaugă irlandeza în vârstă de 37 de ani.
Genealogista Megan Smolenyak urmărește linia familiei lui Joe Biden până în comitatul Louth, în estul țării, precum și în Ballina, un oraș de 10.000 de oameni presărat cu fațade viu colorate și traversat de râul Moy.
În 1851, stră-stră-străbunicul candidatului democrat, Edward Blewitt, a plecat la New York cu diaspora care fugea din sărăcia din Irlanda. În cursul anilor, familia Biden a menținut o legătură strânsă cu orașul Ballina.
Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a fost la Ballina de două ori: mai întâi în 2016, întâmpinat de mulțimi de localnici care au venit să-l vadă pe vicepreședintele lui Barack Obama, apoi în 2017, în timpul unei vizite într-o unitate din îngrijire regională, la doi ani după ce și-a pierdut fiul, Beau, bolnav de cancer.
Pe de altă parte, orașul Ballina este înfrățit cu orașul Scranton din statul Pennsylvania, unde Joe Biden s-a născut în anul 1942.
„Irlanda, înscrisă în sufletul meu”
Joe Biden a scris odată că, atunci cand va muri, „nord-estul Pennsylvaniei va fi înscris în inima mea. Dar Irlanda va fi înscrisă în sufletul meu”.
Biden nu este singurul om de stat american cu rădăcini irlandeze. John F. Kennedy, Richard Nixon, Barack Obama și mulți alții au revendicat legături cu Irlanda, numită și „insula de smarald”.
Ronald Reagan și Barack Obama, care au legături familiale îndepărtate cu localitatea Moneygall din comitatul Offaly, au călătorit în țara strămoșilor lor și nu au ratat ocazia să bea o halbă de bere într-un pub local.
După călătoria lui Obama în 2011, a fost ridicată „Plaza Barack Obama” o benzinărie și stație service la ieșirea 23 a autostrăzii Dublin-Limerick.
Călătoria acestor personalități ilustrează mitul „visului american”, al familiilor care fug de sărăcie pentru a începe o nouă viață, plină de oportunități în Statele Unite.
Legături solide
Pentru mica națiune irlandeză, această diaspora americană este un atu diplomatic semnificativ. Zece la sută dintre americani își revendică strămoși irlandezi, aproximativ 31 de milioane de oameni, o cifră de șase ori mai mare decât cele cinci milioane de locuitori din Irlanda.
Aceste legături istorice i-au determinat pe politicienii americani să acționeze ca intermediari, ca mediatori, pentru a pune capăt celor trei decenii ale perioadei „tulburărilor” care au însângerat provincia britanică a Irlandei de Nord până la semnarea Acordului de pace din Vinerea Mare, la Belfast, în 1998.
Mai recent, Joe Biden a avertizat că Londra nu va putea încheia un acord comercial post-Brexit cu Washington dacă acodrul de la Belfast și principiul lipsei frontierei fizice între Irlanda și Irlanda de Nord nu vor fi respectate.
„Legăturile dintre Irlanda și Statele Unite sunt incredibil de puternice”, asigură consilierul local din Ballina, Mark Duffy, estimând că aceste legături îi conferă o greutate suplimentară pe scena internațională.
Diviziuni și amenințări
Dar campania electorală încrâncenată din Statele Unite și diviziunile dintre partizanii lui Trump și ai lui Biden au fost exportate și în Irlanda.
Joe Blewitt spune că a plătit prețul acestor tensiuni. Acest instalator, verișor de-al treilea cu Joe Biden, și-a decorat duba cu un mesaj ce făcea trimitere la campania prezidențială americană: „Joe Biden pentru Casa Albă și Joe Blewitt pentru casa ta”.
Dar a primit mesaje de ură, inclusiv un apel telefonic agresiv. „Trump va fi președinte”, i-a spus o voce cu accent american. „Există enorm de multă ură”, a spus Blewitt, în vârstă de 41 de ani.
„Când vizitez Statele Unite, văd că nu mai este locul primitor de altădată”, se plânge, de asemenea, Laurita Blewitt, care a călătorit la Las Vegas, în luna februarie, pentru a face campanie pentru ca Joe Biden să fie desemnat candidatul democraților la scrutinul prezidențial din 3 noiembrie.
Ea își dorește un rezultat favorabil pentru Biden. „Sper că vom putea sărbători aici, la 3 noiembrie”.