Iridex primește legal, acum, 4,2 hectare de teren din Chiajna, după ce 22 de ani l-a ocupat fără acte

Iridex primește legal, acum, 4,2 hectare de teren din Chiajna, după ce 22 de ani l-a ocupat fără acteSursa foto: Arhiva EvZ

Primarul comunei le-a cerut consilierilor să fie de acord cu modificarea contractului de concesiune, încheiat în 1999, între Consiliul Local Chiajna și Iridex, pentru terenul pe care se află în prezent depozitul de deșeuri.

Mai exact, este vorba despre o intrare în legalitate a Iridex, operatorul controversatei gropi de gunoi, după 22 de ani. Anexa la contract care a trecut cu votul consilierilor ALDE și PNL nu avea completată nicio dată deși stabilește penalitățile de plată și chiar prelungirea concesiunii. Comuna Chiajna primește, anual, pentru terenul de sub groapa de gunoi mai puțin de 100.000 de lei, potrivit datelor publicate de către jurnaliștii de la Buletin de Bucuresti.

Se știa de ilegalitate din 2020

În 2018, Primăria Sector 1, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și două ONG-uri au solicitat Tribunalului București anularea Autorizației Integrate de Mediu dată depozitului de la Chiajna, ce ar fi dus, implicit, la oprirea activității acesteia. Instanța a solicitat o expertiză topometrică care să măsoare groapa de gunoi.

„Este un atentat la sănătatea bucureştenilor” anunța Daniel Tudorache, când expertiza a fost gata și a scos la iveală că IRIDEX depozitează deşeuri pe o suprafaţă cu 53.000 mp mai mare decât cea contractată.

IRIDEX a explicat atunci că e vorba de o eroare materială. Doar că și Agenția de Mediu a comis o regretabilă eroare și a majorat volumul depozitului fără să ceară explicații asupra suprafeței ocupate.

„Putea să fie vorba despre o eroare materială dacă ar fi fost doar o cifră scrisă greşit pe o hârtie, fără a produce consecinţe, cum a fost cazul Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. 15, emisă tot de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti pentru acelaşi operator IRIDEX, în care volumul depozitului menţionat a fost majorat cu 1.500.000 mc (de la 4.500.000 mc la 6.000.000 mc) dintr-o “regretabilă eroare”, corectată ulterior, în 2017, la insistenţele Primăriei Sectorului 1“ – comunicat PS1 – 10.01.2020, preluat de Agerpres.

IRIDEX a depozitat gunoi pe o suprafața mai mare

„În afară de prejudicierea bugetului de stat, ar putea exista consecinţe ale căror gravitate nici măcar nu le putem anticipa, legate de mediu şi de afectarea sănătăţii cetăţenilor din Bucureşti şi din Ilfov. Neexistând o Autorizaţie de Construire şi pentru suprafaţa acoperită abuziv, nu ştim dacă înainte de a se depozita deşeuri pe aceste zeci de mii de metri pătraţi s-au respectat normele pentru protecţia mediului, cum ar fi: izolarea terenului pentru a evita poluarea solului şi a pânzei freatice, drenajul levigatului etc”, a explicat primarul Dan Tudorache, în ianuarie 2020.

Expertiza menţionată mai sus a fost trimisă pe 9 ianuarie 2020, Ministerului Mediului. În august 2020, Tribunalul București a anulat Autorizația Integrată de Mediu pentru depozitul IRIDEX de la Chiajna dar decizia a fost atacată cu recurs iar procesul nu s-a terminat încă.

Intrarea în legalitate cu concursul aleșilor locali de la ALDE și PNL

În octombrie 2020, IRIDEX a trimis o adresă Primăriei Chiajna, prin care solicită lămurirea situației juridice a unei suprafețe de 4,2 hectare de teren pe care depozitul de gunoi o ocupă din 1999, și pentru care nu are acoperire contractuală, după cum se menționează în notificare.

În decembrie 2020, IRIDEX revine cu o altă adresă către Primărie în care dă și soluția de rezolvare a problemei. Terenul cu pricina aparținuse fostului CAP Chiajna, ca și cele 16,5ha deja concesionate, deci Primăria să facă toate diligențele pentru a a-l băga în patrimoniul comunei, după care să încheie un act adițional la contractul de concesiune, de completare. Mai multe detalii despre acest caz puteţi citi pe buletin.de/bucuresti.