Evenimentul Zilei > International > Iranul își consolidează prezența în Siria. Republica Islamică a început să construiască tuneluri pentru a-și proteja sistemele de armament de aviația israeliană
Iranul își consolidează prezența în Siria. Republica Islamică a început să construiască tuneluri pentru a-și proteja sistemele de armament  de aviația israeliană

Iranul își consolidează prezența în Siria. Republica Islamică a început să construiască tuneluri pentru a-și proteja sistemele de armament de aviația israeliană

Iranul excavează tuneluri în baza sa militară Imam Ali din Siria, lângă granița irakiană, potrivit unor imagini recente din satelit.

Imaginile date publicității de ImageSat Intl (ISI) i-au făcut pe experți să estimeze că lățimea tunelului este de aproximativ patru sau cinci metri, suficient de mare pentru transferul unor camioane și vehicule de mari dimensiuni, eventual și pentru a stoca sisteme avansate de arme sau componente sensibile, conform ISI.


Iranul este un aliat al regimului Bashar al-Assad din Siria și a trimis în țară consilieri militari, miliții aliate și sprijin material pentru a ajuta forțele guvernamentale siriene în cei opt ani de război civil.
Israelul consideră Iranul o amenințare la adresa securității sale naționale și declară că nu va tolera prezența Iranului în apropierea granițelor sale. Statul Evreu a recunoscut recent că a atacat mai multe obiective militare iraniene din Siria.
Duminică, cinci militanți pro-iranieni au fost uciși în timpul unor atacuri aeriene făcute de avioane militare neidentificate, în provincia Deir Ezzor, din estul Siriei, lângă granița cu Irakul, conform unei organizații de monitorizare a războiului din Siria, cu sediul în Marea Britanie.