Imaginile date publicității de ImageSat Intl (ISI) i-au făcut pe experți să estimeze că lățimea tunelului este de aproximativ patru sau cinci metri, suficient de mare pentru transferul unor camioane și vehicule de mari dimensiuni, eventual și pentru a stoca sisteme avansate de arme sau componente sensibile, conform ISI.


Iranul este un aliat al regimului Bashar al-Assad din Siria și a trimis în țară consilieri militari, miliții aliate și sprijin material pentru a ajuta forțele guvernamentale siriene în cei opt ani de război civil.
Israelul consideră Iranul o amenințare la adresa securității sale naționale și declară că nu va tolera prezența Iranului în apropierea granițelor sale. Statul Evreu a recunoscut recent că a atacat mai multe obiective militare iraniene din Siria.
Duminică, cinci militanți pro-iranieni au fost uciși în timpul unor atacuri aeriene făcute de avioane militare neidentificate, în provincia Deir Ezzor, din estul Siriei, lângă granița cu Irakul, conform unei organizații de monitorizare a războiului din Siria, cu sediul în Marea Britanie.