Iranul încearcă să atragă Statele Unite la negocierile pentru acordul nuclear. Care sunt așteptările americanilor

Iran rachete nucleare

Reprezentanții statului iranian au purtat o nouă rundă de discuții, a patra, cu reprezentanții puterilor mondiale, încercând să aducă Statele Unite la masa negocierilor pentru reluarea acordului nuclear.

Iranul încearcă să convingă Statele Unite să revină la masa negocierilor pentru a rediscuta un acord nuclear. Reprezentanții statului iranian au purtat o nouă rundă de discuții, a patra, cu reprezentanții puterilor mondiale pe acest subiect, după cum relatează Radio Europa Libera.

Negocierile, care au început la Viena la începutul lunii aprilie, sunt axate pe stabilirea unei foi de parcurs care să fie urmată de Iran astfel ca Washingtonul să ridice sancțiunile impuse împotriva acestui stat. De asemenea, se urmărește restabilirea restricțiilor impuse Teheranului în dezvoltarea programului său nuclear.

Prin acordul cunoscut sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA), Iranul s-a angajat să-și limiteze activitățile nucleare. În schimb, comunitatea internațională urma să reducă sancțiunile impuse. Fostul președinte Donald Trump a retras Statele Unite din acest acord în mai 2018, spunând că trebuie renegociat și a reluat politica de de sancțiuni

Acordul este destinat să împiedice Iranul să obțină arme nucleare. Oficialii iranieni au negat în mod constant că Teheranul încearcă să obțină arme nucleare și au precizat că precizat că programul pe care îl dezvoltă urmărește doar scopuri civile.

Joe Biden optimist cu intențiile Teheranului

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că dorește să revină în acest acord, cu condiția ca Iranul să se conformeze cerințelor de reducere a capacităților nucleare. Întrebat la Casa Albă, pe 7 mai, ce crede despre Iran, dacă oficialii acestui stat sunt serioși când vorbesc despre reluarea negocierilor de la Viena, Joe Biden s-a arătat optimist.

„Da, dar cât de serioși și ce sunt pregătiți să facă este o poveste diferită. Dar tot vorbim”, a precizat președintele american.

Anterior, televiziunea de stat iraniană a citat principalul negociator al țării care a spus că Washingtonul și-ar fi exprimat disponibilitatea de a ridica o parte din sancțiuni. El a precizat că din perspectiva Iranului acest lucru nu este suficient.

„Informațiile care ne-au fost transmise din partea SUA sunt că iau în serios revenirea în acordul nuclear. Ei și-au declarat disponibilitatea de a ridica o parte din sancțiuni”, a declarat vice-ministrul de externe Abbas Araqchi.

El a adăugat că nu este suficient din punctul său de vedere, astfel că discuțiile vor continua.

Joe Biden

Diplomații statelor participante fac naveta între partea iraniană și cea a SUA

Pe de altă parte, delegatul rus, Mihail Ulyanov, a publicat un mesaj pe Twitter conform căruia delegațiile „au fost de acord cu necesitatea intensificării procesului” și „par gata să rămână la Viena atâta timp cât este necesar pentru atingerea obiectivului”.

Alain Matton, un purtător de cuvânt al delegației UE la Viena, a declarat că discuțiile experților vor continua în zilele următoare.

Deoarece Statele Unite au ieșit din acord, la discuții nu participă și o delegație americană. Astfel, diplomații din țările participante implicate în procesul de negociere sunt nevoiți să facă naveta între locația în care se află partea iraniană și cea în care este delegația americană.

Americanii cer Iranului să renunțe la anumite capacități nucleare

În ajunul celei mai recente runde de discuții, un înalt oficial al administrației americane a prezentat toate propunerile Washingtonului pentru a se reîncepe negocierile pe acordul nuclear. Oficialul a declarat că Iranul nu ar trebui să se aștepte la concesii majore, iar succesul sau eșecul depind acum de faptul că Iranul ia decizia politică de a accepta aceste concesii și de a reveni la respectarea acordului.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat într-un interviu că nu este clar dacă Iranul este dispus să ia deciziile menite să ducă la respectarea deplină a acordului nuclear.

„Din păcate, ei au continuat să ia măsuri pentru a relua părți periculoase ale programului lor, pe care le-a oprit acordul nuclear. Și nu este sigur dacă sunt pregătiți să facă ceea ce este necesar”, a spus el într-un interviu difuzat la NBC.