Se ajunge la acord nuclear? Washingtonul întinde mâna Teheranului

Se ajunge la acord nuclear? Washingtonul întinde mâna Teheranului

În ajunul reluării negocierilor de la Viena, un înalt responsabil american a declarat, joi, că un acord pentru a salva tratatul privind programul nuclear iranian este „posibil” în următoarele săptămâni, înainte de alegerile din iunie din Iran, cu condiţia ca Teheranul să-l dorească cu adevărat.

Responsabilul a confirmat, de asemenea, că „discuţii indirecte" sunt „în mod activ" în curs cu iranienii pentru a obţine „imediat" eliberarea prizonierilor americani deţinuţi în Iran, fără a dori însă să spună dacă aceasta este o condiţie prealabilă la un acord în dosarul nuclear.

Aceste negocieri au demarat la începutul lui aprilie în capitala Austriei între Statele Unite şi Iran, prin intermediul celorlalţi semnatari ai acordului încheiat în 2015 pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică (Uniunea Europeană, Germania, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia).

Obiectivul este de a găsi condiţiile pentru revenirea Washingtonului în acest „plan de acţiune" (JCPOA, conform acronimului său în engleză) din care fostul preşedinte american Donald Trump s-a retras, dar căruia succesorul lui, Joe Biden, doreşte să i se alăture.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru aceasta, cele două ţări inamice trebuie să cadă de acord asupra ridicării sancţiunilor restabilite de Donald Trump şi a unei întoarceri concomitente a Teheranului în limitele tratatului, care a început să se elibereze de constrângerile acestuia ca răspuns la "presiunea maximă" americană.

„Este posibil să avem un acord înainte de alegerile din Iran”

Primele trei runde de negocieri au fost „serioase" şi „constructive", a estimat responsabilul american, sub acoperirea anonimatului.

În timp ce Rusia a evocat obiectivul încheierii unui acord în termen de două săptămâni, înainte de debutul campaniei pentru prezidenţialele de la 18 iunie din Iran care ar putea parazita complet discuţiile, Washingtonul nu a exclus această posibilitate.

„Este posibil să avem un acord înainte de alegerile din Iran? Da, absolut. Este realizabil, pentru că nu trebuie să inventăm un nou acord, este vorba doar de a învia un acord care a fost încălcat", a spus responsabilul.

El a afirmat că marea necunoscută rămâne însă voinţa liderilor iranieni.

„Dacă Iranul ia decizia politică că doreşte sincer să revină în JCPOA aşa cum a fost negociat iniţial, acest lucru se poate face destul de repede, iar punerea în aplicare a acestei reveniri se poate derula relativ rapid", a spus el. "Dar nu ştim dacă Iranul a luat o astfel de decizie", iar miza celei de-a patra sesiuni care se deschide vineri este de a vedea "dacă lucrurile merg înainte sau dacă ne confruntăm în continuare cu cerinţe nerealiste din partea Iranului", a conchis el, potrivit Agerpres.