Iranul cere ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul de armament nuclear

Iranul cere ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul de armament nuclear

Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul de înarmare nucleară, susțin oficialii serviciilor de informații americane, în timp ce Teheranul caută un plan de rezervă în cazul în care un acord nuclear de durată cu puterile mondiale nu se va materializa.

Informațiile serviciilor secrete americane sugerează că Iranul a cerut ajutorul Rusiei pentru a obține materiale nucleare suplimentare și pentru a fabrica combustibil nuclear, au declarat surse informate în acest sens. Combustibilul ar putea ajuta Iranul să își alimenteze reactoarele nucleare și ar putea scurta și mai mult așa-numitul „timp de lansare” al Iranului pentru a crea o armă nucleară.

Experții au subliniat însă pentru CNN că riscul de proliferare nucleară variază în funcție de reactorul în care este folosit combustibilul. De asemenea, nu este clar dacă Rusia a fost de acord să ajute: Kremlinul se opune în mod deschis de mult timp obținerii de către Iran a unei arme nucleare.

În ultimele luni, Iranul a trimis drone și alte echipamente militare către Rusia

Dar propunerea iraniană a venit pe fondul unui parteneriat în expansiune între Iran și Rusia care, în ultimele luni, a inclus trimiterea de drone și alte echipamente de către Iran Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina și posibila consiliere a Moscovei către Teheran cu privire la modul de suprimare a unei mișcări de protest în curs de desfășurare în Iran, au declarat oficialii americani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin urmare, administrația Biden privește cu îngrijorare orice noi domenii de cooperare între Iran și Rusia. Orice asistență secretă acordată de Rusia Iranului, care ar putea stimula eforturile iraniene de a produce o armă nucleară, ar însemna, de asemenea, o schimbare semnificativă în politica rusă, având în vedere apartenența Rusiei la grupul de țări P5+1, care a făcut parte din negocierile pentru a împiedica programul nuclear iranian.

„Așa cum am spus, JCPOA nu se află pe ordinea de zi”, a declarat pentru CNN purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, referindu-se la numele oficial al acordului nuclear iranian, Joint Comprehensive Plan of Action. „Am lucrat cu partenerii pentru a expune legăturile tot mai strânse dintre Iran și Rusia și pentru a le trage la răspundere. Vom fi fermi în a contracara orice cooperare care este contrară obiectivelor noastre de neproliferare.”

Delegația iraniană la ONU și Ministerul rus de Externe nu au răspuns la solicitările de comentarii.