Washington Post: Alianța Rusia-Iran, salvarea lui Vladimir Putin. Primește drone și bani

Washington Post: Alianța Rusia-Iran, salvarea lui Vladimir Putin. Primește drone și baniPutin, Erdogan și Raisi. Sursa foto: Kremlin

Atenție la alianța Teheran-Moscova: Rusia a început să folosească drone de fabricație iraniană în războiul din Ucraina, iar Iranul a oferit rețelele sale financiare pentru a ajuta Rusia să se sustragă sancțiunilor, potrivit unor oficiali occidentali din serviciile de informații. Asta scrie David Ignatius, analist de politică externă al cotidianului american Washington Post.

Pentru Rusia, care se străduiește să își mențină ritmul în Ucraina după șase luni de conflict brutal, noua asistență iraniană ar putea schimba situația, avertizează oficialii serviciilor de informații. "Aceasta nu este doar o alianță tactică", a explicat un oficial. În condițiile în care China și India refuză să vândă arme Rusiei, Iranul ar putea deveni o conductă esențială pentru arme și bani.

"Ei cunosc toate trucurile", în ceea ce privește evitarea sancțiunilor, a spus oficialul din serviciile de informații despre Iran, citat de analistul Washington Post, David Ignatius. Iranul își poate folosi rețeaua sa de infrastructură existentă de companii-fantomă și alte instituții financiare în această campanie de spulberare a sancțiunilor. Ajutorul financiar iranian pentru Rusia ar fi și mai eficient dacă sancțiunile împotriva Teheranului vor fi ridicate în cadrul unei reînnoiri a acordului nuclear iranian din 2015, au avertizat oficialii serviciilor de informații.

Pentru a susține inventarul de arme epuizat al Rusiei, Iranul a început să livreze "sute" de drone sinucigașe, potrivit oficialilor din serviciile de informații. Aceste drone ar face probabil parte din seria "Shahed", de mărimea unui Predator american, pe care Iranul le-a folosit cu succes în Irak și Siria.

Iranul a atacat o bază americană

Tensiunile dintre SUA și Iran au cunoscut o escaladare bruscă, chiar dacă cele două țări par să se apropie de o înțelegere pentru a relansa acordul nuclear. Reprezentanții susținuți de Iran au organizat un atac complex cu drone pe 15 august asupra unei baze americane din al-Tanf, în sudul Siriei. Niciun american nu a fost ucis sau rănit. Dar a fost un atac îndrăzneț, iar Comandamentul Central al SUA a anunțat marți că Statele Unite au ripostat cu "lovituri aeriene de precizie" asupra unei baze de lângă Deir-ez-Zor, folosită de grupuri asociate cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran.

"Ne vom proteja oamenii și îi vom lovi pe cei responsabili, inclusiv IRGC, dacă vor continua așa", a declarat miercuri un înalt oficial al administrației.

Administrația Biden avertizează de mai bine de o lună asupra pericolului ca Iranul să furnizeze drone Rusiei. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat la 15 iulie pentru CNN că Iranul "se pregătește să furnizeze Rusiei câteva sute de drone, inclusiv drone capabile să producă arme" și că o delegație rusă a examinat o “expoziție" de drone pe un aerodrom iranian. Iranul l-a asigurat prompt pe ministrul de externe al Ucrainei că rapoartele americane sunt false.

Dronele iraniene, esențiale pentru ruși

Rușii se grăbesc, de fapt, să plaseze dronele iraniene în câmpul de luptă. "În ultimele câteva săptămâni, oficialii ruși au efectuat antrenamente în Iran ca parte a acordului pentru transferul de drone", mi-a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a NSC. De asemenea, ea a precizat că Rusia a lansat luna aceasta un satelit iranian "Khayyam", care are "capacități semnificative de spionaj".

Pentru a extinde legăturile economice ruso-iraniene - și pentru a construi un cadru de evitare a sancțiunilor - Rusia a trimis directori de la Gazprom și de la alte companii la Teheran, potrivit unui articol publicat marți în Politico. Oficialii economici iranieni au vizitat, de asemenea, Moscova. "În cadrul a ceea ce comercianții numesc un acord de "schimb", Iranul ar putea importa țiței rusesc pe coasta sa nordică a Mării Caspice și apoi ar putea vinde cantități echivalente de țiței în numele Rusiei în petroliere iraniene care pleacă din Golful Persic", notează Politico.

Alianța în devenire dintre Moscova și Teheran adaugă un nou obstacol în calea reînnoirii acordului nuclear din 2015. Oficialii americani rămân convinși că limitele acestuia privind îmbogățirea uraniului de către Iran ar consolida securitatea atât a Statelor Unite, cât și a Israelului. Dar Teheranul a cerut concesii, în afara cadrului acordului, pe care administrația Biden a refuzat să le facă până acum.

Iranul cere concesii importante

Cea mai importantă cerință iraniană este ca Statele Unite să facă presiuni asupra Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena pentru a opri investigația privind siturile nucleare nedeclarate. "Niciun acord nu va fi pus în aplicare înainte ca Consiliul Guvernatorilor AIEA să închidă PERMANENT dosarul acuzațiilor false", a scris marți pe Twitter un purtător de cuvânt al echipei iraniene de negociere.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, declarase cu o zi înainte că agenția sa nu va opri ancheta decât dacă Iranul va coopera. "Dați-ne răspunsurile, persoanele și locurile necesare, astfel încât să putem clarifica numeroasele lucruri necesare pentru clarificare", a declarat Grossi. Se pare că Statele Unite ale Americii nu sunt dispuse să cedeze în problema anchetei AIEA. "Am comunicat Iranului, atât în public, cât și în privat, că trebuie să răspundă la întrebările AIEA. ... Poziția noastră în această privință nu se va schimba", a declarat miercuri coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby.

Celelalte două solicitări ale Iranului nu au sorți de izbândă

Teheranul a cerut Washingtonului să scoată IRGC de pe lista sa de grupuri teroriste, dar administrația Biden a refuzat categoric. Iar iranienii vor asigurări că o administrație americană ulterioară nu se va retrage din acord, așa cum a făcut președintele Donald Trump. Evident, Biden nu poate angaja un alt președinte, iar Congresul nu ar aproba o astfel de promisiune.

Acordul privind dronele încheiat de Rusia cu Iranul este un semn cât de grave au devenit problemele Moscovei în materie de aprovizionare cu arme după șase luni de război în Ucraina. Oficiali din serviciile de informații spun că Moscova a fost inițial ezitantă în a se apropia de Teheran, de ai cărui lideri se îndoiește și cărora li s-a opus în mod constant ambițiilor nucleare. Rusiei îi place să creadă că este o superputere care nu are nevoie de ajutor din partea unui vecin problematic. "Arată multă disperare din partea rușilor faptul că sunt dependenți de iranieni aici", a declarat oficialul de rang înalt al administrației.

În acest moment, luptându-se să egaleze fluxul de arme dinspre Statele Unite și aliații săi din NATO către Ucraina, Rusia nu își poate permite să fie atât de pretențioasă. Acestă alianță servește o nevoie pe termen scurt. Dar plasează Rusia într-un loc și mai izolat și mai periculos.

Ne puteți urmări și pe Google News