„Nu vrem tensiuni cu anumite țări europene”, a declarat Rouhani în timpul unei reuniuni a cabinetului iranian. Declarația a fost publicată pe site-ul oficial al guvernului.
Într-o referire clară la britanici, Rouhani a afirmat că, dacă aceștia vor înceta actele incorecte pe care le-au făcut, inclusiv cele din Gibraltar, răspunsul Iranului va fi „potrivit acțiunilor lor”.
Iranul și Marea Britanie se află în mijlocul unei dispute deosebit de tensionate cu privire la sechestrarea de către autoritățile britanice a unui petrolier iranian în strâmtoarea Gibraltar la începutul lunii iulie, precum și o acțiune similară a Iranului cu privire la o navă cu pavilion britanic, în apele Golfului Persic, săptămâna trecută.
Rouhani a declarat, de asemenea, că Iranul este deschis pentru discuții dacă va avea loc un „armistițiu” în ceea ce privește sancțiunile economice ale SUA împotriva republicii islamice.
Ostilitățile dintre Iran și Statele Unite au cunoscut o recrudescență anul trecut, când președintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear semnat în 2015, menit să limiteze programul nuclear al Teheranului, reimpunând sancțiuni economice.
„În această privință, unele țări sunt mijlocitori, deși susțin că nu sunt și că își exprimă strict propriile opinii”, a spus Rouhani.
„A existat o corespondență de ambele părți cu privire la această problemă și continuăm demersurile în acest sens”, a adăugat oficialul iranian.

 

Te-ar putea interesa și: