Iranul acuză SUA pentru protestele din țară
- Dosofteea Lainici
- 13 octombrie 2022, 23:07
Președintele Iranului a acuzat SUA că duc o „politică de destabilizare” care vizează națiunea sa, după ce iranienii din întreaga țară au protestat împotriva morții unei tinere de 22 de ani aflate în custodia poliției țării.
Protestele din Iran
Comentariile președintelui Ebrahim Raisi au încercat să dea vina pe demonstrațiile declanșate de moartea lui Mahsa Amini ca fiind un complot occidental. Protestele au devenit una dintre cele mai mari provocări pentru teocrația Iranului de la Mișcarea Verde din 2009. Raisi, un protejat al liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, i-a descris ca fiind un complot împotriva Iranului al dușmanilor săi din străinătate.
„Națiunea iraniană a invalidat opțiunea militară americană și, așa cum au recunoscut ei înșiși, a adus politici de sancțiuni și presiune maximă”, a spus Raisi, potrivit unei transcriere a declarațiilor sale. „Acum, după eșecul Americii în ceea ce privește militarizarea și sancțiunile, Washingtonul și aliații săi au recurs la politica de destabilizare.”
Colectarea de informații despre demonstrații rămâne dificilă pe fondul restricțiilor de internet și a arestărilor a cel puțin 40 de jurnaliști din țară, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor. Guvernul iranian insistă că Amini nu a fost maltratată, dar familia ei spune că trupul ei prezenta vânătăi și alte semne de bătaie după ce a fost reținută pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice.
Un grup din Oslo, Iran Human Rights, a estimat că cel puțin 201 de persoane au fost ucise. Aceasta include aproximativ 90 de persoane ucise de forțele de securitate în orașul Zahedan, din estul Iranului, pe fondul demonstrațiilor împotriva unui ofițer de poliție acuzat de viol într-un caz separat. Autoritățile iraniene au descris violența de la Zahedan ca implicând separatiști fără nume, fără a furniza detalii sau dovezi.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că America nu se concentrează pe posibile negocieri cu Iranul asupra acordului său nuclear. Aceste discuții s-au prăbușit în lunile înainte de moartea lui Amini, pe 16 septembrie.
O situație concretă
Între timp, un iranian-american care a fost scos din închisoare în timp ce executa o pedeapsă de 10 ani pentru acuzații de spionaj a fost reintrodus în închisoarea Evin din Teheran. Siamak Namazi a fost scos din închisoare deoarece tatăl său, în vârstă de 85 de ani, Baquer Namazi, a fost eliberat și i s-a permis să călătorească în Oman și mai departe în Emiratele Arabe Unite pentru îngrijiri medicale.
„Decizia Iranului de a refuza reînnoirea concediului lui Siamak este devastatoare, dar în cele din urmă nu este surprinzătoare”, a spus avocatul Jared Genser. „Pentru ca Iranul să folosească plecarea lui Baquer și eliberarea temporară a lui Siamak pentru a se prezenta ca acționând cu bună-credință, doar pentru a-l arunca imediat înapoi în spatele gratiilor, este o demonstrație grăitoare a situației precare a ostaticilor”, potrivit Associated Press.