Evenimentul Zilei > International > Iranul a început să dezvăluie proporțiile ultimelor revolte antiguvernamentale
Iranul a început să dezvăluie proporțiile ultimelor revolte antiguvernamentale

Iranul a început să dezvăluie proporțiile ultimelor revolte antiguvernamentale

Aproximativ 730 de filiale bancare și 140 de clădiri guvernamentale au fost incendiate în ultimul val de manifestații violente care au avut loc în Iran, a declarat ministrul iranian de Interne, Abdulreza Rahmani Fazli, citat de agenția oficială de știri IRNA.

50 de locații folosite de către forțele de securitate au fost atacate și aproximativ 70 de benzinării au fost de asemenea arse, a declarat acesta , fără a specifica locațiile exacte ale obiectivelor atacate.

Conform IRNA, Rahmani Fazli a declarat de asemenea că aproximativ 200.000 de persoane au luat parte la tulburările care au început pe data de 15 noiembrie după ce a fost anunțată o creștere majoră a prețurilor carburanților.

Un parlamentar iranian, Hossein Naghavi Hosseini, a declarat de asemenea că au fost arestate peste 7.000 de persoane, dovadă că Iranul începe să admită amploarea protestelor care au cuprins Republica Islamică.

Declarația lui Hossein Naghavi Hosseini, care este membru al Comisiei de Securitate Națională și în cea de Politică Externă a parlamentului iranian, survine după ce ministrul de interne al guvernului de la Teheran a afirmat că manifestanții au vrut să ocupe cu forța sediul televiziunii de stat iraniene.

Iranul nu a oferit încă o statistică finală a numărului persoanelor care au fost afectate de revolta care a  început 15 noiembrie, atunci când prețurile la combustibili au crescut brusc cu peste 50%.

Organizația Amnesty International a dat publicității faptul că a identificat cel puțin 143 de manifestanți uciși în ultima serie de proteste care au fost cele mai mari revolte antiguvernamentale din Iran de la „Revoluția verde” împotriva fraudelor electorale din anul 2009.

Iranul a infirmat cifrele publicate de către Amnesty International. Guvernul de la Teheran afirmă  faptul că doar câteva persoane, printre care se găsesc și membri ai forțelor de securitate, au fost ucise și peste 1.000 de persoane arestate. Centrul Pentru Drepturile Omului în Iran, un ONG cu sediul în New York, a afirmat că numărul celor  arestați  fost cel mai probabil în jurul a 4.000 de persoane.