Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul încheiat alături de China, Rusia, Germania, Franţa şi Regatul Unit cu Iran, acord menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare, estimând că acesta este insuficient pentru a stăvili comportamentele „destabilizatoare” ale Republicii Islamice.
Mohammad Javad Zarif , șeful diplomației de la Teheran, l-a îndemnat joi pe preşedinte ales al SUA, Joe Biden, să ridice sancţiunile împotriva Republicii Islamice, însă el a exclus în același timp o renegociere a acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian, semnat la Viena informează AFP şi dpa.
Într-un interviu acordat online în cadrul conferinţei Dialoguri Mediteraneene organizate de Italia, ministrul iranian de Externe a afirmat că decizia preşedintelui Donald Trump din 2018 de a retrage SUA din acest acord a constituit „o încălcare gravă” a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU de validare a acestuia, scrie Agerpres.
„SUA trebuie să înceteze să încalce dreptul internaţional. Acest lucru nu se negociază. Nu vom renegocia un acord pe care l-am negociat deja”, a declarat Mohammad Javad Zarif .
Președintele american în exercițiu, Donald Trump, a retras SUA în 2018 din acordul încheiat alături de China, Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie cu Iran. Acest acord urmărea să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare, dar Trump a estimate că acesta este insuficient pentru a stăvili comportamentele „destabilizatoare” ale Republicii Islamice.
După retragerea Statelor Unite din acordul de la Viena, preşedintele Trump a restabilit, apoi a înăsprit sancţiunile americane ridicate în 2015, fapt ce a provocat nemulțumire în rândurile aliaţilor europeni care încearcă să salveze acordul.
Ca urmare, Teheranul a început să încalce unele restricţii impuse pentru activităţile sale nucleare.
În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, Biden a afirmat că dacă autorităţile iraniene vor reveni la o „respectare strictă” a limitelor impuse programului lor nuclear prin acordul internaţional din 2015, SUA vor reveni la rândul lor în acord, ca „punct de plecare” pentru viitoare negocieri.
După alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, Joe Biden a persistat. „Aceasta va fi dificil, însă da”, a declarat președintele democrat atunci când a fost întrebat, marţi, de un jurnalist de la The New York Times (NYT) dacă îşi menţine poziţia în această problemă.
„Cea mai bună modalitate de a înregistra o anumită stabilitate în regiune” este de a ne ocupa de programul nuclear al Teheranului, a spus Biden. Dacă Iran se va dota cu bomba atomică, va exista o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu, iar aceasta este „ultima chestie blestemată de care e nevoie în această parte a lumii”, a declarat viitorul locatar de la Casa Albă.