A doua zi după convocarea ambasadorilor Franței și Germaniei la Teheran, președintele iranian Hassan Rohani a făcut declarații șocante pentru europeni. „De ce să reacționăm în acest fel apropo de un individ? Nu e de bun augur și dă o impresie de ingerință”.
În condițiile în care europenii țin să păstreze intact tratatul nuclear cu Republica Islamică, un nou incident complică apropierea diplomatică de Teheran.
Președintele iranian, Hassan Rohani, a încercat să răspundă indignării stârnite în toată Europa după excutarea, sâmbătă, în Iran, a opozantului și jurnalistului Rouhollah Zam.
Spre stupoarea europenilor, Hassan Rohani nu a găsit de cuviință decât să spună că „această execuție nu ar trebui să aducă atingere relațiilor dintre UE și Republica Islamică”.
Organizatorii unui important forum economic Europa-Iran care urma să se deschidă luni au anunțat amânarea acestei întâlniri după anunțarea boicotării sale de către mai multe personalități europene pentru a protesta împotriva spânzurării lui Rouhollah Zam, scrie France 24.
Duminică, ambasadorii Germaniei și ai Franței la Teheran au fost convocați la Ministerul iranian de Externe, unde li s-a transmis nemulțumirea autorităților iraniene după condamnarea fermă de către Berlin, Paris și UE a acestei execuții, percepută de Teheran ca „ingerință inacceptabilă”.
„Nu cred că această chestiune va afecta relațiile Iran-Europa”, a declarat Hassan Ruhani într-o conferință de presă la Teheran. „Europenii au fost întotdeauna sensibili la anumite lucruri, la fel și noi față de altele”, a adăugat președintele iranian. „Și noi avem motive să fim nemulțumiți de lucrurile pe care le fac statele europene”.
În fapt, „avem pedeapsa cu moartea în această țară. Este în legea noastră”, a spus Hassan Rohani, înainte de a adăuga: „De ce să reacționăm în acest fel apropo de un individ? Nu e de bun augur și dă o impresie de ingerință”.
Franța denunță „un act barbar și inacceptabil”
Descris ca „jurnalist și disident” de către Amnesty International, Rouhollah Zam a fost găsit vinovat de „spionaj în beneficiul Franței și Israelului” și a fost acuzat că a jucat un rol activ (prin intermediul canalului Amadnews, pe care l-a condus, pe platforma de mesagerie criptată Telegram) în valul de proteste care au afectat zeci de orașe iraniene în perioada 28 decembrie 2017 - 3 ianuarie 2018.
UE s-a condamnat sâmbătă „în cei mai puternici termeni” executarea lui Zam, solicitând „autorităților iraniene să respecte drepturile inculpaților și să înceteze să mai recurgă la „mărturii televizate” pentru a stabili și demonstra vinovăția lor” . De partea sa, Franța a denunțat un „act barbar și inacceptabil”.
Foto: Facebook