IPS Daniel si IPS Bartolomeu, in finala

IPS Daniel si IPS Bartolomeu, in finala

Astazi vom afla cine va fi cel de-al saselea intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane.

Dupa savarsirea unui Te Deum la ora 9.30, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se vor reuni intr-o sedinta extraordinara pentru a desemna candidatii pentru functia de Patriarh. Acestia vor alege prin vot secret, conform statutului, doi sau trei candidati.

Pentru a fi desemnat candidat, un ierarh trebuie sa obtina jumatate plus unu din voturile Sfantului Sinod. Cum Sfantul Sinod are in componenta 50 de membri, rezulta ca pentru a deveni candidat trebuie sa obtina 26 de voturi.

In functie de acestea, se vor stabili si cei care vor intra in finala, Colegiul Electoral Bisericesc urmand sa aiba votul decisiv. Procedura de desemnare va dura circa o ora, urmand ca de la ora 17.00 sa aiba loc reunirea Colegiului Electoral Bisericesc.

Cine va fi cel de-al treilea candidat?

Conform surselor "Evenimentului zilei", principalii candidati sunt Inalt Prea Sfintitul Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Daca pentru primele doua locuri situatia este clara, nu acelasi lucru se poate spune despre cel de-al treilea candidat, post pe care se lupta Inalt Prea Sfintitul Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, si Inalt Prea Sfintitul Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului.

Cea de-a treia candidatura este extrem de importanta pentru ca, in caz de egalitate intre Mitropolitul Daniel si Mitropolitul Bartolomeu sau daca niciunul nu va obtine majoritatea de 50 plus unu in Colegiul Electoral Bisericesc, cel de-al treilea va inclina balanta prin voturile pe care le va primi.

Oricum este sigur ca daca cel de-al treilea candidat va fi Inalt Prea Sfintitul Teofan, acesta isi va ruga votantii sa-l sprijine pe Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania.

In cazul in care arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, se va califica pentru cea de-a treia candidatura, lucrurile devin mai complicate, acesta fiind un "independent", nefiind in relatii amicale nici cu IPS Daniel, nici cu IPS Bartolomeu.

Contra-lovitura lui Bartolomeu

Daca la inceputul cursei pentru ocuparea functiei de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane lucrurile pareau simple, iar IPS Daniel parea castigator detasat in fata prezumtivului contracandidat IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, lucrurile s-au schimbat radical cand Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a anuntat ca va intra in cursa pentru ocuparea functiei de Patriarh daca Sfantul Sinod i-o va cere.

IPS Bartolomeu a declarat saptamana trecuta: "In lumina neasteptatului fenomen recent, prin care o parte din trupul Bisericii imi cere imperativ sa candidez, declar ca nu o voi face, dar ca raman consecvent pozitiei mele de o viata, in sensul ca niciodata nu am cerut ceva pentru mine, dar intotdeauna m-am supus Bisericii in ceea ce ea mi-a cerut. In 1993, pe cand ma aflam retras la Manastirea Varatec in cel de-al unsprezecelea an de pensie si cand Biserica m-a chemat in scaunul de arhiepiscop al Clujului, m-am supus. Daca acest fenomen se va repeta la 12 septembrie 2007 si Biserica, prin majoritatea reprezentantilor ei legiuiti, adica Sfantul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc, il va chema pe batranul ostean sub acelasi drapel, dar la o cota mai inalta si mai bantuita de furtuni, aceeasi constiinta a datoriei ma va obliga sa ma supun".

Prezumtiva finala IPS Daniel - IPS Teofan s-a transformat astfel in IPS Daniel - IPS Bartolomeu. Desi nu a dorit sa candideze, ierarhul de la Cluj a fost convins pana la urma sa intre in campanie pentru a i se opune cu sanse reale Mitropolitului Daniel, acuzat de unii de prea multa deschidere in privinta ecumenismului.

La fel de mult au contat si unele voci din Biserica care si-au vazut viitorul periclitat de IPS Daniel, care este cunoscut pentru reforma pe care doreste sa o inceapa in Biserica Ortodoxa Romana.

Cele mai echilibrate alegeri

Alegerile pentru Patriarh sunt interesante, pentru ca nu se poate face nicio previziune clara asupra castigatorului. Asta deoarece votul este secret, iar calculele geografice gen Oltenia si Ardealul sunt cu Mitropolitul Bartolomeu, iar Moldova cu Mitropolitul Daniel nu tin.

Desi vor primi recomandari cu cine sa voteze, membrii laici care alcatuiesc doua treimi din Colegiul Electoral Bisericesc vor vota in functie de preferintele sau interesele lor.

Astfel, mireni din Oltenia vor vota cu Mitropolitul Daniel, desi IPS Teofan va candida sau ii va indemna sa voteze cu Mitropolitul Bartolomeu, iar alti mireni din Moldova vor vota cu Mitropolitul Clujului.

Astfel ca orice pronostic este greu de facut, aceste alegeri fiind primele cu adevarat democratice, dar si cele mai stranse, urmatorul Patriarh urmand a fi ales la o diferenta de doar cateva voturi.

Oricum, in timp ce de la Mitropolitul Bartolomeu unii asteapta marea lovitura, oamenii Mitropolitului Daniel stau linistiti pentru ca, la alegerile pentru functia de Mitropolit al Ardealului, IPS Laurentiu, sprijinit public de IPS Daniel, l-a invins pe IPS Andrei Andreicut, protejat de Bartolomeu Anania.

"Cum l-am invins atunci pe Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, il vom invinge si acum", ne-a declarat un mirean sub protectia anonimatului, sustinator al Mitropolitului Daniel.

Aceste alegeri sunt cele mai echilibrate din istoria Bisericii Ortodoxe Romane si doar dupa votul final va fi cunoscut numele celui care va prelua conducerea spirituala a celor aproximativ 19 milioane de credinciosi.

Campanie

Mitropolitul Daniel, rugat sa se retraga

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, trebuie sa se retraga din cursa pentru conducerea Patriarhiei Romane in favoarea Mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu. Solicitarea a fost facuta ieri de Fundatia Sarmisegetuza, cea care i-a cerut in premiera lui Bartolomeu sa candideze, inca din vara.

"Va cerem sa aveti intelepciunea de a refuza maine (astazi - n.r.) candidatura la functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane in favoarea candidaturii IPS Bartolomeu Anania", se arata in scrisoarea deschisa inaintata lui IPS Daniel. 

Reprezentantii fundatiei considera ca Bartolomeu Anania este "personalitatea cea mai proeminenta a B.O.R.", singurul care poate duce la indeplinire testamentul lui PF Teoctist si inaltarea Catedralei Mantuirii Neamului.

"Va rugam sa fiti intelept si sa nu acceptati maine (astazi - n.r.) depunerea candidaturii la functia de Patriarh, pentru a arata societatii ca Ortodoxia romaneasca este unita si nu dezbinata. In caz ca veti accepta candidatura la conducerea B.O.R., se va ajunge la framantari tragice si scindari nedorite in Biserica noastra, asa cum s-a intamplat acum cativa ani in Bulgaria", ii cere Fundatia Sarmisegetuza lui Daniel.

Mitropolitul Bartolomeu este dorit la conducerea B.O.R. de catre clerici si mireni din Transilvania, Oltenia si Muntenia, precum si de calugarii mai multor manastiri din Moldova. (Raluca Crisan)

Cariere

IPS Daniel CioboteaMitropolitul Moldovei si Bucovinei si loctiitorul Patriarhului Romaniei, IPS Daniel, s-a nascut pe 22 iulie 1951. La 23 de ani obtine diploma de licenta in teologie si dupa doi ani pleaca in Franta, unde obtine doua doctorate.

In 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria, unde este hirotonit ieromonah. Pe 1 martie 1990 este ales in rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar in luna iulie a aceluiasi an este inscaunat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

IPS Bartolomeu Anania Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania (86 de ani), s-a calugarit in 1942, cand a intrat in randul monahilor la Manastirea Antim din Bucuresti.

In 1967 - dupa ce a stat sase ani in detentie - primeste rangul de arhimandrit din partea Sfantului Sinod din Bucuresti. Pe 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar in 2005 - Mitropolit.

IPS Teofan Savu Inalt Prea Sfintia Sa Teofan (48 de ani) este cel mai tanar candidat la functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. La 25 de ani s-a calugarit la Manastirea Crasna. In 1991 este hirotonisit episcop-vicar Patriarhal de Patriarhul Teoctist. Pe 22 octombrie 2000 este ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.

IPS Teodosie Petrescu Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie (52 de ani) a devenit frate la schitul Crasna, la varsta de 22 de ani. In 1990 a fost uns monah si un an mai tarziu a fost hirotonit ieromonah. In 1994 a primit functia de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cu numele de Snagoveanul. Pe 21 februarie 2001 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului. (Liviana Rotaru)

Cine voteaza

Politicieni, afaceristi si intelectuali

Colegiul Electoral Bisericesc este constituit din membrii Adunarii Nationale Bisericesti (organism reprezentativ central al Bisericii Ortodoxe Romane format din membrii Sfantului Sinod si din cate trei reprezentanti ai fiecarei eparhii, 2 laici si 1 cleric), cei ai Adunarii Eparhiale a Eparhiei vacante Patriarhul este si Arhiepiscopul Bucurestilor, Adunarea eparhiala fiind formata din 30 de membri, din care 20 mireni si 10 clerici.

Din Colegiu fac parte, ca membri de drept, cate un decan si cate un director, clerici, de la institutiile de invatamant teologic din fiecare Mitropolie. Colegiul Electoral Bisericesc este legal constituit cu prezenta a doua treimi din membrii sai si alege valabil cu majoritate, adica jumatate plus unu din membrii prezenti.

"Evenimentul zilei" a dezvaluit imediat dupa moartea Patriarhului Teoctist ca printre membrii Colegiului Electoral Bisericesc se afla politicieni, oameni de afaceri sau oameni de cultura. Constantin Nicolescu reprezinta Episcopia Argesului si Muscelului si este fost senator PSD.

Valentin Delcea, din partea Arhiepiscopiei Bucurestilor, este subprefect de Ilfov, numit din partea PNL. Sorin Frunzaverde (Episcopia Caransebesului), vicepresedinte PD si fost ministru al apararii, al mediului si al turismului, Lucian Iliescu (Episcopia Giurgiului) este primar PNL de Giurgiu, iar Teodor Maghiar (Episcopia Oradiei) este fost senator PSD si fost rector al Universitatii Oradea.

Cornel Popa, deputat PNL si fost director general al firmei European Drinks, a fratilor Micula, reprezinta Episcopia Oradiei, iar Gheorghe Martin, fost prefect al Constantei, propus de PSD, si Daniel Onaca, senator PD, reprezinta Arhiepiscopia Tomisului.

Alti actuali sau fosti politicieni care vor vota pentru noul Patriarh sunt: Ion Dumitrel (presedinte CJ Alba, PD), Nicolae Noica (fost deputat PNTCD si fost ministru al lucrarilor publice), Victor Dragusin (viceprimar PSD al Alexandriei), Enache Mandrescu (fost consilier judetean in Vrancea), Victor Boiangiu (presedintele CJ Giurgiu din partea PSD), Gheorghe Hoha (fost senator PSD de Vaslui), Catalin Flutur (primar PNL de Botosani, varul lui Gheorghe Flutur), Nicolae Bud (fost deputat PUNR de Maramures), Constantin Catrina (consilier judetean PSD la Sibiu), Corneliu Bucur (fost senator PD, directorul Muzeului Astra din Sibiu), Vasile Lupu (fost deputat PNTCD), Constantin Tudor (deputat PD, fost prefect de Calarasi) si Petre Marian Milut (presedinte PNTCD).

Ne puteți urmări și pe Google News