Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv EVZ Play. Ipoteză surprinzătoare despre moartea generalului Pacepa
Exclusiv EVZ Play. Ipoteză surprinzătoare despre moartea generalului Pacepa

Exclusiv EVZ Play. Ipoteză surprinzătoare despre moartea generalului Pacepa

O ipoteză surprinzătoare despre moartea fostului general de Securitate Ioan Mihai Pacepa a fost lansată în emisiunea realizată de jurnaliștii EVZ Alecu Racoviceanu și Robert Turcescu.

Ipoteză surprinzătoare cu privire la moartea fostului general de Securitate Ioan Mihai Pacepa. Istoricii Liviu Țăranu și Florian Banu susțin că decesul lui Ioan Mihai Pacepa (92 de ani) ar fi survenit în urmă cu câțiva ani.

Cei doi istorici au comentat decesul lui Mihai Pacepa într-o ediție de Breaking news pe EVZ Play. Subiectul a fost dezbătut de jurnaliștii EvZ Alecu Racoviceanu și Robert Turcescu. Ei au prezentat știrea morții lui Ioan Mihai Pacepa, preluată de pe site-ul american wnd.com, primul care a difuzat informația.

Informația a apărut sub semnătura jurnalistului David Kupelian. Autorul articolului spune că l-a cunoscut pe general și că Pacepa ar fi murit într-un spital, bolnav de COVID. Fostul șef DIE era spitalizat de mai bine de un an, iar în ultima perioadă a suferit două intervenții chirurgicale.

Ipoteză surprinzătoare despre moartea lui Pacepa

Jurnalistul Alecu Racoviceanu a arătat că informații despre moartea lui Ioan Mihai Pacepa au mai apărut în trecut.

„În 2017, Filip Teodorescu, fost șef al DIE, spunea că Pacepa este mort. Fără să putem garanta că tot ce vine dinspre CIA, servicii secrete, trebuie luat ca o știre. (…) De-a lungul vremii au tot apărut astfel de știri contradictorii. Periodic apărea câte o informație conform căreia generalul ba a murit, ba trăiește”, a arătat Alecu Racoviceanu.

La rândul său, Robert Turcescu a menționat că pe pagina oficială de Wikipedia nu apare mențiunea morții lui Ioan Mihai Pacepa.

În acest context, Alecu Racoviceanu a precizat că există o speculație conform căreia știrea despre moartea lui Pacepa ar servi unei cauze publicitare. Astfel, a arătat el, pe 23 februarie, urmează să fie lansat un volum intitulat „Operațiunea dragonul. Incursiune în războiul secret dus de Kremlin împotriva Americii. Este o carte, scrisă de Ioan Mihai Pacepa și fostul șef al CIA James Woolsey, despre operațiunile secrete sovietice împotriva SUA. Știrea despre moartea generalului român ar putea atrage atenția asupra volumului.

Ipoteza istoricului Liviu Țăranu

Istoricul Liviu Țăranu, care a scris mai multe lucrări despre Securitate și a studiat cazul lui Ioan Mihai Pacepa, a intervenit în emisiune. Ținând cont că generalul nu a mai apărut în public, el a lansat ipoteza că acesta ar fi murit încă din anii 2017 sau 2018.

„Consider această ipoteză (a morții – n.red.) veridică, dat fiind că generalul avea o vârstă. Și mai este ceva. El avea obiceiul de a apărea, prin intermediari, în spațiul public. În ultimii patru – cinci ani a fost o liniște deplină, semn că s-a retras din motive de sănătate. Și iată, acum s-a aflat și această veste. Mi se pare că versiunea cu 2017 sau 2018 ca an al decesului său este corectă”, a precizat istoricul.

Potrivit spuselor sale, din cercetările pe care le-a făcut, a reieșit că Ioan Mihai Pacepa avea probleme de sănătate încă din anii 70. Or, a precizat istoricul, probabil că aceste probleme s-au agravat în timp. Iar acest lucru pune sub semnul întrebării longevitatea sa.

Confirmare din partea lui Florian Banu

La rândul său, istoricul Florian Banu a apreciat că acest moment era perfect pentru ca generalul să-și facă ieșirea din scenă. Aceasta din cauză că pandemia de COVID-19 oferă cel mai bun prilej de a acoperi orice speculații pe seama morții sale.

„Este un moment și o împrejurare foarte bună pentru a ieși din scenă. Situația creată de pandemie nu permite clarificări amănunțite asupra decesului. Drept urmare este o ocazie ideală pentru ca un astfel de personaj să părăsească scena publică”, a arătat Florian Banu.

El a precizat că pandemia nu permite jurnaliștilor interesați să aprofundeze foarte mult subiectul. În plus, a arătat istoricul, moartea sa atrage atenția și asupra volumului pe care l-a scris împreună cu fostul șef CIA.

De altfel, a mai spus istoricul, în spațiul public românesc ieșirea din scenă a generalului Pacepa era pregătită de anul trecut. Fostul avocat al generalului a lansat ipoteza morții sale încă din vara trecută.

Jurnalistul Andrei Bădin a confirmat moartea generalului. El a spus că Pacepa era internat în spital de un an, iar în ultima perioadă a suferit două intervenții chirurgicale.

Citește și:

Exclusiv EVZ. Moartea lui Ioan Mihai Pacepa! Misterul dezlegat de specialiști în istoria serviciilor. Confirmarea!

COVID-19, mai tare ca Ceaușescu. Fostul șef al DIE, Ioan Mihai Pacepa, răpus de virus

Generalul Ion Mihai Pacepa, în exclusivitate pentru EvZ: DUPĂ 25 DE ANI. Despre Ion (ILICI) Iliescu, Virgil MĂGUREANU, România lui IOHANNIS și rămășițele comunismului