Evenimentul Zilei > Politica > Ipoteză bombă în scandalul Oracle. Ițele duc și la un fost ambasador SUA la București
Ipoteză bombă în scandalul Oracle. Ițele duc și la un fost ambasador SUA la București

Ipoteză bombă în scandalul Oracle. Ițele duc și la un fost ambasador SUA la București

O ipoteză bombă în scandalul Oracle România a fost lansată de consultantul politic Cozmin Gușă. El se întreabă dacă fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein este și el implicat în acest scandal alături de șeful filialei românești a gigantului american, Sorin Mândruțescu.

Cozmin Gușă susține că pe cei doi îi leagă o prietenie veche și strânsă, iar acest tip de relație, pentru un om de afaceri, se traduce și în câștiguri bănești.

„Ce făcea doamna Kovesi și de ce amenda afaceriști cu capital roman, iar pe cei de la corporațiile străine îi ocolește. Este celebru cazul Microsoft, în care mituitorul n-a pățit nimic.

În cazul Oracle România, nu vorbim doar de un vestit manager de corporație și de un om care a fost propus în timpul fostului stat paralel în funcție de ministru al comunicațiilor și premier, evident, în baza unor jocuri subterane. Omul nu avea reputația potrivită să se înscrie aici, ar fi avut buna reputație de a fi administrator, printre altele și al Fondului Proprietatea, care grupează cele mai profitabile participaii de companii care produc un profit destul de mare.

O mare întrebare este dacă fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein este și el implicat în acest scandal sau nu. Asta este o întrebare de 10 puncte, pentru că Mândruțescu e un prieten apropiat al lui Gitenstein, iar aceste relații, pentru un om de afaceri, se traduc și în câștiguri financiare, mai ales că este șeful Oracle România.

Deci putem să avem și aceste semne de întrebare care vin în coincidența expirării mandatelor în seeptembrie la Fondul Proprietatea pentru amândoi.

Această bună reputație Mândruțescu n-ar mai putea să probeze. Vedem dacă acest dosar deschis azi intemeiat, va bloca accesul lui Mîndruțescu și Gitenstein în conducerea Fondului.

Această lovitură are relevanță și peste Ocean, iar Gitenstein e un apropiat al fostului vice președinte SUA, Joe Biden, favorit să candideze anul viitor împotriva lui Donald Trump. Deci, ne închipuim o filieră românească într-un scandal intern în SUA. Astea sunt încă supoziții, la început e cercetat unul, unii martori, DNA spune că nu e așa. Dar acest scandal are și o rezonanță geopolitică legat de Fondul Proprietatea, cel mai important și productiv fond din Românai, care grupeaza participații ale companiilor românești, iar noi ca stat avem puține posibilități să beneficiem, pentru că așa a gândit Traian Băsescu când conducea Romînia alături de statul parallel.

Probabil că Gitenstein ar putea să devină subiect al acestui scandal dacă Mândruțescu dă declarații, acesta fiind motivul pentru care a fost plasat sub control judiciar”, a conchis Cozmin Gușă, potrivit RealitateaTV.

Șeful Oracle România, Sorin Mândruțescu este acuzat că ar fi primit mită 869 de mii de euro de la mai multe firme private ca să le acorde contracte din partea firmei pe care o conduce. Ar fi vorba de subcontractări pentru servicii de furnizare de hardware, software și de monitorizare.

Procurorii afirmă că Mîndruțescu ar fi acuzat de 8 fapte de luare de mită de la mai multe firme IT. Printre denunțători ar fi Irina Socol de la Siveco România.