Editura Evenimentul si Capital

Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol : “Nimeni nu a reuşit să scoată Tricolorul din inima noastră!”

Fotografie de Octavian Bâlea
Autor: | | 0 Comentarii | 985 Vizualizari

În Anul Centenarului eroii nu trebuie doar comemoraţi, dacă ne gândim la cei ce au fost şi nu mai sunt.

Să luăm aminte că azi suntem contemporani cu alţi eroi, la fel de mari. Şi, mai ales, în viaţă.

Am onoarea să vă prezint un scurt interviu, realizat zilele trecute, prin messenger-ul de Facebook, cu profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol.

Atât dumnealui, cât şi toţi ceilalţi profesori din cele opt şcoli româneşti din Transnistria, duc o adevărată luptă, de peste 25 de ani încoace - şi când spun luptă nu este o figură de stil - pentru apărarea Limbii şi Identităţii Române în stânga Nistrului.

Reporter : Bună seara, domnule profesor! Ce mai faceţi? Ce mai face Limba Română în Transnistria? Ce fac profesorii şi elevii din cele opt şcoli româneşti din strânga Nistrului?

Ion Iovcev : Au rămas doar câteva zile până la aniversarea marelui Eveniment! Atât de aşteptat de toţi românii de pretutindeni! Am crezut, am sperat că se va repeta ceea ce au făcut Marii noştri Înaintaşi la 1 decembrie 1918. Nu a fost să fie!

Câteodată gândurile vin repede şi frumoase. Acum însă parcă sunt un pic blocat. Îmi este greu pe suflet, îmi este silă, deoarece avem atâţia oameni care au trădat şi continuă să trădeze această cauză!

Sunt nu puţini aceia care în cuvinte sunt mari unionişti, iar în fapte toarnă apă la cei care nu ne vor binele. Aşteptam cu atâta speranţă această Sărbătoare...

Noi, cei din stânga Nistrului, românii din cele opt şcoli, mereu am fost şi rămânem pe primele poziţii de apărare a tot ceea ce e românesc aici, in teritoriul ocupat de armata rusă.

Am apărat cu demnitate Limba, Istoria şi Tricolorul. Nimeni nu a reuşit să scoată Tricolorul din inima noastră. De mai mult de un sfert de veac facem acest lucru şi vom continua a ne apăra Demnitatea, Neamul şi Istoria poporului roman.

Suntem împreună, uniţi. Împreună am comemorat la 22 iunie eroii căzuţi pentru eliberarea Basarabiei la cimitirul din Ţiganca. Organizăm şi sărbătorim Ziua Limbii Române, Ziua Tricolorului. Suntem înfrăţiţi cu liceele şi şcolile din Ţară.

Când ajungem în România, venim acasă, de acasă. Suntem un neam şi avem o singură Limbă, Istorie, şi trebuie să fim o singură Ţară1! Folosindu-mă de această ocazie, mă adresez către toţi romanii din Ţară şi de peste hotare.

Dorim, doresc personal, ca visul nostru să se realizeze, deoarece avem numai de câştigat.

Reporter : Care este în acest moment situaţia celor opt şcoli româneşti din Transnistria? Mai sunt presiunile din anii anteriori din partea regimului separatist?

Ion Iovcev : Aparent situaţia acestor şcoli e mai bună. Nu sunt acum acele presiuni pe care le-am avut pe parcursul anilor. Însă nu avem acele condiţii necesare pe care trebuie să le aibă un liceu modern. Lipsa de săli de sport, de cantine, de săli de festivităţi, de laboratoare.

LIVE VIDEO! Vezi ACUM meciul Irina Begu - Bianca Andreescu la Miami! Premii FABULOASE la turneul american

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI