Ion Iliescu, mesaj emoționant la moartea criticului Nicolae Manolescu. Unul din ultimii mari intelectuali
- Ionel Sclavone
- 24 martie 2024, 20:32
Ion Iliescu a transmis un mesaj de condoleanțe emoționat la moartea criticului literar Nicolae Manolescu. Fostul președinte a vorbit despre unul dintre ultimii mari intelectuali pe care îi pierde România.
Fostul președinte, în vârstă de 94 de ani, a amintit de momentele pe care le-a petrecut alături de regretatul critic literar. Totodată, a făcut referire la opera valoroasă pe care Nicolae Manolescu o lasă moștenire. În acest sens, a amintit de zecile de promoţii de studenţi care îi vor păstra o vie amintire.
Ion Iliescu, condoleanțe la moartea lui Nicolae Manolescu
Fostul președinte al României a vorbit, într-un mesaj de condoleanțe, pe blogul său, despre relația cu regretatul Nicolae Manolescu. Ion Iliescu a subliniat că numele profesorului Nicolae Manolescu va dăinui „cât va trăi şi literatura română”. Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu a murit sâmbătă la vârsta de 84 de ani.
„Am aflat cu enormă tristeţe că s-a stins din viaţă profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. În peste 60 de ani de când ne cunoaştem, ne-au apropiat multe, ne-au despărţit puţine lucruri. Timpul lung a fost acela al solidarităţii şi al prieteniei”, a transmis Ion Iliescu.
Fostul președinte a vorbit despre momentele importante ale carierei regretatului critic. Ion Iliescu a făcut referire la mai multe momente din viața criticului. El vorbește despre un episod în care a fost implicat pentru reînmatricularea unui student dat afară din facultate, din motive politice.
„I-am urmărit ascensiunea încă de la debutul său în revista «Contemporanul» şi mai apoi în «România Literară», ambele conduse de cel care i-a dat cronica literară, la 22 de ani şi l-a protejat în vremuri grele, George Ivaşcu. În volumul său memorialistic «Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă», Nicolae Manolescu rememorează episodul în care, împreună cu Ivaşcu şi academicianul Andrei Oţetea, am «complotat» astfel încât studentul eminent Nicolae Apolzan să fie reînmatriculat după ce fusese exmatriculat din motive politice, de «dosar», cum se spunea atunci, şi să îşi continue studiile strălucite”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.
Mesaj emoționant pentru regretatul critic
În acest context, Ion Iliescu își exprimă convingerea că zeci de promoţii de studenţi ai Facultăţii de Litere îi vor păstra o vie amintire profesorului Manolescu. Fostul președinte a adăugat că regretatul critic este „reprezentant strălucit” al celei mai bune generaţii literare de după război. Este vorba despre generaţia '60. El a spus că acesta a lăsat în urmă zeci de cărţi de istorie şi critică literară şi mii de articole.
„«Istoria critică a literaturii române» e dintre acele tomuri de care orice literatură a lumii ar fi mândră. Şi-a dat doctoratul cu o teză despre Maiorescu, «Contradicţia lui Maiorescu» şi l-a continuat la catedră şi în stil pe G. Călinescu. După Revoluţie, a făcut şi politică şi a fost senator din partea Partidului Alianţei Civice. Ca preşedinte al PAC, a semnat Declaraţia de la Snagov, demers pe care l-am iniţiat şi care a consfinţit parcursul european al ţării noastre”, și-a amintit Ion Iliescu.
Fostul șef de stat a vorbit și despre meritele lui Nicolae Manolescu, ca reprezentant la UNESCO, dar și despre prietenia care îi lega.
„A fost o vreme ambasadorul României la UNESCO şi îmi amintesc că de fiecare dată când mergeam la Paris ne întâlneam şi depănam amintiri despre plimbările noastre de la Neptun, la malul mării şi la marginea Istoriei. România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici. Spirit polemic şi analitic, plin de umor, lucid, un apărător sclipitor al limbii şi literaturii române, şi-a pus întreaga viaţă sub genericul «Profesiunea mea, Cultura»”, a mai arătat fostul președinte.
Ion Iliescu: Drum bun Nicky
Fostul președinte a transmis condoleanțe familiei importantului critic literar, dar și celor care l-au cunoscut și i-au fost apropiați. Ion Iliescu a subliniat că numele lui Nicolae Manolescu va supraviețui la fel de mult ca literatura română.
„Transmit familiei îndoliate, prietenilor săi, Uniunii Scriitorilor din Romania, redacţiei revistei «România Literară», pe care a condus-o după Revoluţie, condoleanţele mele. Numele profesorului academician Nicolae Manolescu va trăi cât va trăi şi literatura română. Drum bun, Nicky!”, a mai scris Iliescu.
Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu a murit sâmbătă la vârsta de 84 de ani. Eseist, critic şi istoric literar, membru titular al Academiei Române, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, s-a născut la 27 noiembrie 1939. În noiembrie 2008, a lansat lucrarea „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură”, la care a lucrat timp de 25 de ani.
Nicolae Manolescu a fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România în anul 2005, iar la 23 noiembrie 2009 a fost ales pentru un al doilea mandat. A fost reales în fruntea Uniunii Scriitorilor la 7 octombrie 2013.