Ion Iliescu, 79 de ani

Ion Iliescu, 79 de ani

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, împlineşte, astăzi, 79 de ani. Aniversarea zilei de naştere a fostului preşedinte Ion Iliescu, a avut loc, la biroul de lucru al politicianului din strada Atena din Bucureşti, în prezenţa colegilor de partid şi a simpatizanţilor, dar şi a protestatarilor .

La această "venerabilă" vârstă poate susţine fără niciun pic de rezervă că "a trăit multe şi a văzut şi mai multe".

În perioada roşie a comunismului, Ion Iliescu a cochetat cu politica, unde a reuşit să se afirme încă din 1949, când devine membru al Comitetului Central (CC) al Uniunii Tineretului Comunist (UTM), în cinci ani (1954) deţinând deja o poziţie fruntaşă, aceea de secretar. Ascensiunea sa a fost rapidă şi definitivă:

  • 1956 - ales preşedinte al Comitetului de organizare a Asociaţiilor Studenţeşti
  • 1957 - ales preşedinte al Consiliului Asociaţiilor Studenţeşti
  • 1965 - şef de secţie al CC al PCR
  • 1969 - 1971 - prim-secretar al CC al UTC şi ministru pentru probleme de tineret
  • 1971 - 1977 - secretar al Comitetului PCR Timiş şi Iaşi
  • 1979 - 1984 - preşedinte al Consiliului Naţional al Apelor
  • 1984 - îndepărtat de Nicolae Ceauşescu din toate funcţiile de conducere deţinute în partid, fiind acuzat de "deviere intelectualistă”, pentru că a refuzat să îşi facă autocritica în urma apartiţiei "Tezelor din aprilie"
  • 1984 - 1989 - director al Editurii Tehnice.

De-a lungul timpului a fost acuzat că a colaborat cu KGB-ul, pe la spatele regimului Ceauşescu. Multe voci s-au ridicat, după revoluţia din decembrie 1989, spunând că Iliescu a fost sprijinit, în demeresul său de a-l înlătura pe dictator, chiar de serviciile secrete ruseşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vinovat "pentru sângele vărsat" Evenimentele din decembrie' 89 şi vieţile pierdute în timpul acestora i se impută şi acum, dovadă fiind întâmplarea jenantă din timpul ceremoniilor de comemorare a 19 ani de la eveminent, când mai mulţi foşti revoluţionari l-au apostrofat şi au încercat să-l alunge cu ouă.

De ce este Ion Iliescu "ţapul ispăşitor"? Pentru că în seara zilei de 22 Decembrie 1989 a fost prima voce "autorizată" care s-a adresat românilor în direct la televiziunea naţională şi principalul fondator al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, cea dintâi formaţiune politică postrevoluţionară, devenită, în timp, FDSN, PDSR şi PSD. Este primul om politic, în afară de familia dictatorilor, care s-a adresat românilor anuţându-i că destinul lor urmează să se schimbe.

Tot el este considerat drept "creierul " asasinării lui Nicolae Ceauşescu.

Părinte celor mai mari devalizări

"(...) mai-marii zilei au primit instantaneu undă verde pentru acumularea unor averi la care niciun politician occidental nu ar îndrăzni să viseze. În perioada mandatelor lui Iliescu, activele uzinelor şi băncilor de stat au căzut, pe rând, pradă procesului edificării unei clase politice inimaginabil de înstărite. Sub privirea paternală a lui Ion Iliescu au avut loc marile devalizări. Pentru majoritatea cetăţenilor ţării, anii în care acesta s-a aflat în fruntea statului nu au adus altceva decât prăbuşirea standardului lor de viaţă, astfel încât mulţi au ales să-şi părăsească ţara în căutarea unui trai mai decent. În 2005, Iliescu devenea o povară chiar şi pentru propriul partid (...)", scria profesorul britanic Tom Gallagher.

I-a făcut scăpaţi pe bătăuşii de la Revoluţie

Însă, cel mai mult a fost hulit pentru Decretul-Lege nr. 3 din 4 ianuarie 1990, adoptat când încă nu era preşedinte şi în urma căruia au fost amnistiaţi toţi infractorii cu condamnări mai mici de 3 ani. Odată cu "găinarii" au scăpat din puşcărie şi toţi cei care i-au bătut pe revoluţionari.

Iliescu a arătat românilor că dreptatea se face cu bâta astfel că, atunci când a simţit că frâiele ţării sunt prea slabe, i-a chemat pe mineri în Capitală să restabilească ordinea. Aşa l-a făcut să plece pe şeful Guvernului de atunci, Petre Roman. Pentru că opinia publică a condamnat acestă modalitate de impunere a autorităţii, preşedintele a ales să-l aresteze pe Miron Cozma pe care l-a graţiat pe finalul celui de-al doile mandat. A revenit rapid asupra deciziei motivând că nu a ştiut că pe lista graţiaţilor era şi numele lui Cozma. Astfel, la foarte scurt timp după ce a început să respire iar aerul libertăţii, liderul minerilor, sau "Luceafărul huilei", cum îşi câştigase renumele, s-a trezit din nou după gratii. NUP în dosarul "Mineriada"

Procurorii Parchetului General au decis neînceperea urmăririi penale pentru Ion Iliescu pentru decesul a patru persoane şi rănirea altor trei prin împuşcare în ziua de 13 şi în noaptea de 13/14 iunie 1990. Din decembrie 2007, fostul preşedinte, una dintre persoanele puse sub învinuire, a început să fie anchetat de Parchetul General pentru acuzaţia de omor deosebit de grav. Rămâne cea mai puternică voce din partid

Poziţia lui Ion Iliescu în partid s-a consolidat, chiar dacă acum este doar preşedinte de onoare al PSD. Susţinător fervent al lui Adrian Năstase şi veşnic nemulţumit de actualul preşedinte Mircea Geoană, seniorul social-democrat nu a pierdut ocazia de a critica orice scăpare a celui din urmă.

"Mircea Geoana s-a purtat ca un prostănac între cele două tururi de scrutin ale prezidenţialelor, când s-a dus prin ţară şi a spus că UDMR va fi alături de PSD la guvernare"- Ion Iliescu, februarie 2005.

Divergenţe au existat între cei doi şi pe tema modificării Constituţiei. În timp ce liderul partidului, Mircea Geoană, susţine că PSD va propune modificarea Constituţiei pentru eliminarea imunităţii demnitarilor, Ion Iliescu respinge această iniţiativă, precizând că aceasta nu se poate face pe "fugă". Preşedintele de onoare al PSD a afirmat că modificarea Constituţiei ar trebui făcută după alegerile parlamentare, de către viitorul Legislativ, prin intermediul unei comisii speciale.

"Constituţia este o treabă serioasă, aşa ceva nu se face bătând din palme"- Ion Iliescu, august 2008.

Nu răspunde la provocările lui Băsescu

Nici pe Traian Băsescu nu îl are la suflet, mai ales că preşedintele României l-a acuzat de manevre de culise în vederea înlăturării sale de la Cotroceni.

„Viorel Hrebenciuc, sforarul şi artizanul acestei acţiuni de suspendare a preşedintelui României, alături de, din păcate, un fost preşedinte, Ion Iliescu, înspăimântat că refuz să fac intervenţii pentru ca dosarul revoluţiei şi dosarul mineriadei din 1990 să fie stopate”, a fost afirmaţia lui Traian Băsescu făcută în carul unui miting organizat la Cluj, în 9 mai 2007.

" Sunt obligat să protestez cu fermitate atât faţă de modul nedemn de un şef de stat în care înţelege să facă politică, cât şi faţă de minciunile şi calomniile cuprinse în afirmaţiile sale. (...) Din păcate, minciuna este a doua natură a lui Traian Băsescu!"- Ion Iliescu, mai 2007.

Acum, în plină criză economică, social-democratul anunţă sfârşitul a cinci secole de capitalism şi instaurarea unei "noi ordini mondiale".

Singurul său regret, „Eu nu o să mai prind această nouă ordine mondială. Dar voi o veţi prinde“.