Ion Caramitru, revoluționar în platoul Televiziunii Române. Cum a ajuns să vorbească în direct pe 22 decembrie

Ion Caramitru, revoluționar în platoul Televiziunii Române. Cum a ajuns să vorbească în direct pe 22 decembrie

Actorul Ion Caramitru a fost cel care a deschis prima transmisiune în direct a Televiziunii Române, după căderea lui Nicolae Ceaușescu, în 22 decembrie 1989.

Ion Caramitru a decedat la vârsta de 79 de ani, pe patul de spital, unde fusese internat în urmă cu o lună. Marele actor și director al Teatrului Național a contactat o infecție cu stafilococ ce i-a fost fatală.

Pe lângă activitatea artistică și de manager, Ion Caramitru a fost și un important politician din anii 90. El și-a început activitatea pe scena politică încă din primele zile ale Revoluției din 1989.

Pe 22 decembrie 1989, la ora 12:51, s-a desfășurat prima transmisiune în direct la Televiziunea Română.  Iar Ion Caramitru, însoțit de poetul Mircea Dinescu s-au aflat în primele rânduri, printre cei care au luat cuvântul în direct pentru Revoluție.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu doi ani, Ion Caramitru a povestit despre acest episode și despre cum a ajuns la Televiziune, în ziua de 22 decembrie.

„Am ajuns acolo (la TVR, n.r.) plecând cu o mare de oameni din zona Pieţei Romane, unde fusese un blocaj făcut de TAB-uri, sub conducerea unui maior, care mă implora să plec de acolo, pentru că erau acolo de 48 de ore. Eu întrebam de ce. «Pentru că o să primim ordin să se tragă şi nu o să avem încotro». Toată zona era plină de tineret (...) În spate, erau trei rânduri de soldaţi”, a povestit Ion Caramitru.

Prima apariție pe televiziunea națională

Potrivit spuselor sale, după ce maiorul a aflat că ministrul Apărării, generalul Milea, s-a sinucis, a eliberat drumul și astfel mulțimea a mers spre Televiziune.

„Am intrat în Studioul 4, acolo l-am întâlnit pe Mircea Dinescu, care venea din arestul lui la domiciliu. Ne ştiam din vedere. I-am spus: «Tu trebuie să scrii ceva, că trebuie să declarăm ceva». Avea un carneţel, s-a apucat să scrie. Între timp, acolo era o nebunie. Ceauşescu era liber, plecase cu elicopterul, nu ştia nimeni dacă se va întoarce şi, dacă se va întoarce, cum se va întoarce. Totul era pe câmp deschis”, a mai explicat actorul.

Inițial, a rememorat Ion Caramitru, echipa de serviciu din televiziune a refuzat să pună echipamentele în funcțiune, spunând că nu pot emite.

„Echipa de televiziune, care era de serviciu, ne-a spus: «Nu se poate emite, pentru că nu este energie». Am rămas într-o stare de surescitare nebună, aşteptând momentul în care să putem apărea. A venit şi acel moment, am fost puşi parcă cu mâna în jurul acelei mese, ca să intrăm toţi în cadru. În acel moment, Dinescu, pe care îl ştiţi cât de, cum să spun, apucat e, îşi lăsase carneţelul în altă parte. Scrisese ceva, eu eram într-o stare de spirit complet nebună, şi i-am luat carneţelul... Apropo de expresia care a făcut istorie şi folclor, i-am spus: «Mircea, arată că lucrezi». De aici şi până la Vadim Tudor care mi-a pus în gură «fă-te că lucrezi» e o diferenţă foarte mare”, a mai spus Caramitru.