Iohannis trage de urechi Comisia Europeană
- Andreea Udrea, consultant politic
- 11 septembrie 2015, 00:00
Șeful statului a anunțat că mandatul României la JAI este să nu declare adeziunea pentru cotele obligatorii.
Președintele Klaus Iohannis s-a arătat, ieri, nemulțumit de cotele impuse României de Comisia Europeană în chestiunea refugiaților. El a afirmat că respectivele cote obligatorii nu sunt o soluție și că este nemulțumit de anunțul Comisiei Europene. „Am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Președintele României a mai afirmat că a discutat cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care va participa la Consiliul JAI de luni și căruia i-a dat un mandat clar: acela de a spune că România nu este de acord cu cotele obligatorii.
„Luni, în 14 septembrie, se va reuni în ședința extraordinară Consiliul JAI, unde se va lua în discuție această chestiune. Din partea României va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”.
Iohannis a făcut această declarație după ce, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene dat publicității ieri, România ar urma să preia 4.646 dintre cei 120.000 de noi refugiaţi aflaţi în Italia, Grecia şi Ungaria, conform schemei de redistribuire de urgenţă a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene.
În luna mai, României îi mai fusese alocată o cotă de 1.705 refugiaţi din prima tranşă de refugiaţi de 40.000, aflaţi pe teritoriul Italiei şi Greciei.
Iohannis nu mai zice numărul exact
Pe de altă parte, președintele Iohannis nu a fost la fel de ferm în a susține că România nu va primi mai mult de 1.785 de refugiați, așa cum a anunțat în urmă cu câteva zile, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni. Mai exact, întrebat dacă România nu primeşte sub nicio formă mai mulţi refugiaţi decât 1.785 de persoane, preşedintele Iohannis a arătat că: „Aici nu vorbim de cifre. E vorba de oameni şi nu de piese care trebuie numărate, vorbim de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând, vorbim de solidaritatea pe care România şi-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci şi prin oferte de a primi un număr mare pentru noi de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că este o soluţie şi nu cred că este oportun să vorbim de cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic contabiliceşte aş putea spune, fără a consulta statele membre”.
Aurescu: Sunt doar propuneri
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susţine că cifrele Comisiei Europene privind cotele de imigranţi sunt doar propuneri asupra cărora convin, prin negociere, statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit acestuia, Comisia Europeană nu a stabilit impunerea de sancţiuni pentru acele state membre care se află în imposibilitatea de a prelua, temporar, refugiaţi pe teritoriul lor. „Propunerile Comisiei sunt doar propuneri. Ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de către statele membre. Primul pas în acest proces de negociere este pe 14 septembrie, la Consiliul extraordinar JAI”, a spus ministrulde Externe, Bogdan Aurescu.
"Nu cred că este oportun să vorbim de cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic”. KLAUS IOHANNIS, președintele României