Iohannis şi legea bogătaşilor! A apărut în Evul Mediu şi o vor miliardarii. E bombă

Iohannis şi legea bogătaşilor! A apărut în Evul Mediu şi o vor miliardarii. E bombă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, trebuie să ia în cel mai scurt timp o decizie foarte importantă cu privire la legalizarea falconeriei.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu falconeria, trebuie spus că ea reprezintă arta de a deprinde falconii și alte păsări răpitoare să vâneze.

De asemenea, pe dexonline.ro acest cuvânt se mai referă şi la „locul unde erau ținuți acești falconi (n.r. – şoim, acvilă) în Evul Mediu.

Iohannis trebuie să decidă dacă va promulga modificarea adusă Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006.

Ne puteți urmări și pe Google News

Camera Deputaților a votat

Solicitarea vine de la reprezentanţii Societatea Ornitologică Română (SOR), care anunţă totodată că parlamentarii din Camera Deputaților au votat în favoarea legalizării falconeriei.

Modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006 a fost inițiată de grupul PSD din Camera Deputaților.

Conform sursei citate, deputaţii au modificat radical un proiect legislativ respins inițial de Senat cu privire la vânătoarea care presupune utilizarea păsărilor de pradă.

Ultima decizie e la Iohannis

„Actul normativ urmează să meargă la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.

Societatea Ornitologică Română (SOR) consideră că legalizarea falconeriei ar fi o gravă eroare și atrage atenția asupra efectelor negative pe care le poate produce această modificare legislativă.

Actul normativ a fost adoptat cu 171 de voturi pentru, 63 contra și 28 de abțineri. Camera Deputaților este for decizonal”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce a fost modificat, mai exact?

A fost modificat articolul 33 alineatul (1), care se referă la introducerea păsărilor de pradă ca modalitate de practicare a vânătorii.

Despre controversatul proiect de lege, Societatea Ornitologică Română a subliniat că are un potenţial distructiv ce nu merită subestimat sub nicio formă.

SOR reclamă lipsa totală de comunicare din partea inițiatorilor legii, dar și că specialiștii nu au fost consultați, ceea ce ar indica interesele sferelor elitiste.

„Introducerea unei metode de acest fel poate avea consecințe dintre cele mai nefaste, favorizând capturarea, deținerea ilegală și braconajul cu păsări de pradă sub acoperirea iluzorie a Legii vânătorii”, a declarat directorul executiv al Societății Ornitologice Române, Dan Hulea.

„Apanajul unui grup foarte restrâns”

„Societatea Ornitologică Română consideră că, pe teritoriul țării noastre, această practică a fost în trecut doar apanajul unui grup foarte restrâns și a fost exercitată ca o metodă de vânătoare împrumutată de către o pătură socială favorizată, în scop recreativ.

Inclusă de către UNESCO pe lista activităților cu moștenire culturală, falconeria a fost reorientată la ora actuală în multe zone doar în direcția deținerii și antrenării păsărilor de pradă care provin strict din captivitate, nu din natură, pentru desfășurarea de activități educaționale și culturale sau de conștientizare.

Astfel, dorim sa facem o diferență clară între activitățile educaționale ce pot contribui la conștientizarea necesității conservării acestor specii, folosind păsări ce provin din captivitate, și practica în sine de vânătoare prin utilizarea acestor păsări de pradă care este complet nejustificată în contextul actual”, a mai transmis SOR.

Semnale de alarmă ignorate

Nu este prima dată când un proiect de lege ce are legătură cu falconeria întâmpină critici vehemente din partea ornitologilor şi activiştilor de mediu.

„Semnale de alarmă similare au fost trase în trecut de mai multe organizații internaționale implicate în conservarea speciilor de păsări, care militează pentru diferențierea clară a falconeriei în scopuri educaționale față de cea în scop recreativ.

Vânătoarea cu păsări de pradă presupune deținerea și dresarea unor exemplare aparținând mai multor specii de răpitoare, toate fiind strict protejate la nivel național și internațional.

Deși la ora actuală falconeria se practică teoretic în mod legal, cel puțin în tările din Europa și Statele Unite ale Americii, utilizându-se doar exemplare provenind din captivitate, practica tradițională a presupus de-a lungul timpului extragerea de indivizi din natură, fie pentru utilizarea acestora în mod direct pentru falconerie, fie pentru ameliorarea fondului genetic al păsărilor deținute.

Indiferent dacă în general sunt respectate predeverile legale și regulile agreate la nivel internațional, în practică aplicarea legii și respectarea regulilor sunt foarte greu de verificat, iar legalizarea ar putea atrage după sine efectul de umbrelă, care ar putea genera în acest caz creșterea interesului pentru deținerea acestor specii de păsări și această activitate și respectiv mascarea potențialelor activități ilegale de extragere a exemplarelor din natură”, se mai precizează în comunicat.

De unde vine marea problemă?

În motivarea documentului propus atenţiei lui Klaus Iohannis, SOR atrage atenţia că practica falconeriei nu are cum să nu deregleze ecosistemul.

„Prădarea cuiburilor de răpitoare și extragerea puilor este una dintre problemele majore de conservare pentru mai multe specii, fiind din păcate strâns legată de practica falconeriei.

Una dintre speciile de interes mare pentru această activitate este șoimul dunărean (Falco cherrug), specie strict protejată, a cărei conservare face obiectul eforturilor la nivel internațional și național.

În România, această specie este reprezentată printr-un efectiv de doar câteva zeci de perechi, iar extragerea puilor pentru a fi vânduți pe piața neagră a falconeriei este una dintre cele mai mari amenințări listate în Planul Internațional de Acțiune pentru această specie elaborat la nivel european.

Magnitudinea fenomenului este din păcate la ora actuală necunoscută. Aceeași amenințare planează și asupra efectivelor cuibăritoare ale altor specii de răpitoare.

În plus, această metodă de vânătoare este caracteristică pentru capturarea și uciderea unor specii de vânat de talie mică, care în multe zone au suferit un declin accentuat în special din cauza intensificării practicilor agricole”, menţionează sursa citată.

Presiune imensă pe şoimul dunărean

Conform celor susţinute de Dan Hulea, legea falconeriei va pune o presiune suplimentară asupra acestor specii, „care la ora actuală nu poate fi cuantificată”.

SOR primește în fiecare an foarte multe sesizări cu privire la tranzacționarea ilegală a păsărilor de pradă, dar mecanismele de combatere a fenomenului sunt foarte slabe.

Aplicarea legislației este „pe alocuri imposibil de implementat”, conform analizei Societăţii Ornitologice Române.

În acest context, SOR consideră şi speră să găsească înţeleger şi sprijini la preşedintele Klaus Iohannis, care poate respinge modificarea adusă Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006.

Despre iniţiativa votată şi aprobată în Camera Deputaţilor, SOR a precizat că „poate avea un impact considerabil asupra speciilor protejate și care nu își găsește în fapt o justificare concretă, alta decât a servi intereselor unui grup restrâns”.

şoimul dunărean