Iohannis şi Cîţu câștigă și de 7 ori mai puțin decât subordonaţii lor. Cine e omul celebru care le ia fața

Iohannis şi Cîţu câștigă și de 7 ori mai puțin decât subordonaţii lor. Cine e omul celebru care le ia fața

Klaus Iohannis şi Florin Cîţu, primii oameni din stat, nu sunt atât de prosperi pe cât s-ar crede. Aceștia au salarii chiar și de până la 7 ori mai mici decât subordonaţii lor. Nu se numără nici măcar printre cei 1% dintre români despre care premierul susținea ritos că au venituri de 3000 de euro net.

România nu mai e deloc ţara salarilor mici, anunţa victorios acum puțin timp premierul Cîţu, cu toate că puțini români se pot lăuda cu salarii occidentale.

Iohannis și Cîțu sunt întrecuți de Mugur Isărescu

Doar că preşedintele şi premierul, cele mai înalte funcţii din ierarhia statului, nu se încadrează în categoria celor mai bine plătiţi 1% salariaţi din economie, o categorie fericită. Cu salarii sub 3.000 de euro net (în jur de 15000 lei), Klaus Iohannis şi Florin Cîţu au venituri mai mici decât subordonaţii lor.

Mugur Isărescu a dat raportul despre activitatea pe care o are Viorica Dăncilă la BNR. Fostul prim-ministru studiază

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Iohannis și Cîțu câştigă de 7 ori mai puţin decât preşedintele băncii de stat Eximbank Traian Halalai, sau decât guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Ei câștigă şi de 5 ori mai puţin decât preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Nicu Marcu pleacă şi el acasă, în fiecare lună, cu de 5 ori mai mulţi bani în conturi decât preşedintele şi premierul ţării.

Spre comparație, prim-ministrul din Singapore câștigă 1,6 milioane de dolari pe an. Premierul din Hong Kong – 570.000. Elveția oferă aproape jumătate de milion de dolari șefului său de stat. Donald Trump și Angela Merkel au încasat anul trecut cam 400.000 de dolari fiecare.â

Capetele încoronate ale lumii încasează averi

Însă cum stau la capitolul salarii capetele încoronate? Deloc rău, sumele exorbitante fiind la ordinea zilei. Emirul Kuweitului, de exemplu, încasează peste 13 miliarde de dolari pe an. Regele Arabiei Saudite ia aproape 8 miliarde, iar Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, nu mai puțin de 116 milioane de dolari. La final, iată și câteva salarii extravagante – cel mai mic venit din Europa l-a avut Igor Dodon din Moldova – 10.000 de dolari, mult peste președintele din Laos – 1.243 de dolari. Wikipedia ne spune că cel mai mic salariu din lume îl câștigă președintele Cubei, însă de acolo cifrele sunt foarte greu de obținut, relatează Alpha News.